Ordförande Jan-Erik Carlsson är bekymrad över läget.
– Det är olyckligt. Det är starka politiker som hoppar av, säger han.
Ingen av de tre avhopparna hade berättat om sina planer att avgå på torsdagen. Kommunikationskonsulten Emma Fahlstedt valde att meddela sitt avhopp på facebook utan att ha informerat kommunalrådet Martina Hallström eller kretsordföranden.
– Det hade varit bra om jag hade fått reda på det. Men man kan ju inte sätta munkavle på folk, säger Jan-Erik Carlsson.
Erika Nyman, vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har också använt facebook som sin första informationskanal. Hon skickade in sin avsägelse till kommunen klockan 09.03 på torsdagsförmiddagen. Tio timmar senare registrerade Jessika Keereweer Andersson sitt avhopp från vård- och omsorgsnämnden. Emma Falhlstedt lämnade sin avsägelse klockan 15.57.
Jan-Erik Carlsson tror att det är tidsbrist som drivit de tre kvinnorna att lämna sina uppdrag.
– Men jag förstår att utomstående tror att det handlar om Tystberga.
Efter turbulensen har det varit täta kontakter i centerns partiledning.
– Jag har funderat mycket och pratat med styrelsen och medlemmar i timmar. Det ringer hela tiden, säger Jan-Erik Carlsson.
Många av de aktiva centerpartisterna duckar för SN:s frågor. Veteranen Eva Andersson, som tidigare varit gruppledare, hänvisar till ordföranden.
– Jag har inget med det där att göra. Jag har inga tankar om det. Och min inställning i Tystbergafrågan tar jag internt i centerpartiet.
Conny Steisjö, ordinarie ledamot i kommunfullmäktige säger att det är en stor sorg att de tre som nu lämnar inte hinner med sina politiska uppdrag.
– Tystbergafrågan? Den håller jag för mig själv. Jag vill inte dra upp fler grejor, säger han.
Mohammad Mouaid som är 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige, säger att han har fullt upp med mäklarjobbet och familjen och inte är särskilt insatt.
– Men det är tråkigt, verkligen supertråkigt när vi tappar bra kandidater.
Vad är din inställning i Tystbergafrågan?
– Jag vill det som är bäst för kommunen. Det är givetvis att det ska byggas en ny förskola, det behövs, säger han.
Den profilerade landsbygdspolitikern Åsa Ingårda har lämnat sina förtroendeuppdrag i kommunpolitiken till förmån för kyrkopolitiskt arbete. Hon biter ifrån.
– Vi har ett parti som inte mår bra. Den demokratiska processen fungerar inte och det är allvarligt, säger hon.