Marie och Andreas Sjögren har sin sommarstuga vid Vålarö, som ligger längs kusten några mil norr om Nyköping. Fritidshusområdet har cirka 180 fastigheter.
– Vi går ner i dvala med huset nu inför vintern, men vi åker hit ibland på vintern om det är vackert väder. Vi stänger av lite olika delar av fastigheten, en del stänger vi av helt och då blir det minusgrader. Några ställen håller vi frostfritt, som snickarboden där vi har växter som ska övervintra, säger Andreas Sjögren.
Fastigheterna på Vålarö har sommarvatten som stängs av inför vintern. Men till storstugan har Andreas Sjögren borrat en egen brunn som dricksvatten tas från. Och är viktigt att det inte fryser när temperaturen sjunker. För att förhindra det har ett element monterats vid hydroforen.
– I år bytte jag en rörvinkel som droppade och den var det frostskador på. Men jag misstänker att det hade hänt innan vi köpte sommarhuset. Det här är sjunde sommaren som vi är här, berättar Andreas Sjögren.
För att kunna ha kontroll på sommarstugan har han byggt upp ett eget system där han kan se temperatur och styra värmeelementen.
– Jag har idiotkoll på temperaturen i huset med hjälp av mina tio mätpunkter, där jag mäter temperaturen året om. Jag har varning via mejl om det går under vissa gränser. Och vill vi åka hit någon helg så kan jag ställa upp värmen innan vi kommer hit, säger Andreas Sjögren.
Förberedelserna är nu i full gång inför vinterstängningen av sommarstugan.
– Vad vi gör nu inför vintern är att kontrollera så att alla batterier är fräscha i alla sändningsenheter, och vi plockar fram de oljefyllda elelementen. Jag tömmer också min toatank så att den står tom. Det gör inget om det är kvar i den, men det känns bra att den är tom inför vintern, Andreas Sjögren.
Att lämna värmen på istället för att stänga av vattnet är dock ingen garanti för att undvika att vattenledningar fryser sönder, enligt Håkan Franzén som är försäkringsexpert på Trygg-Hansa. Inomhustemperaturen bör vara minst 15 grader för att nå ut i hela huset och förhindra att trycksatta vattenledningar, som ofta är dragna i golv och ytterväggar, inte fryser.
– Det kan ju bli strömavbrott under en längre tid ute på landsbygden där man har mycket luftburna ledningar. Så det är alltid en risk, visst är det så, säger Håkan Franzén som tycker att det är bättre att tömma hela systemet på vatten i hus som inte besöks regelbundet under vintern.
Då är man garanterad att ingenting händer, säger Håkan Franzén.
Om ett strömavbrott sker när det är riktigt kallt ute tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledningarna riskerar att frysa sönder.
– Vi har haft några riktigt stora skador genom åren när husen ligger så att inte grannar kan kontrollera dem regelbundet. När ägarna har kommit till våren har huset varit totalt vattendränkt. Även om försäkringen gäller blir det en enorm reparation och innan den är klar så går hela den sommaren och kanske lite till, menar Håkan Franzén.
När kylan kommer söker sig också möss och råttor inomhus på jakt efter värme och mat. Se därför till att täta springor och hål i huset för att minska risken för angrepp.
– En gång har vi haft möss inne i huset, då gjorde vi en miss. Vi hade ställt in solrosfrön i en stor säck inne i ett av rummen. Mössen hade hamstrat frön i stövlarna som stod i hallen, säger Marie Sjögren.