Chef frias från mutmisstanke efter hockeyresa

Det blir inget åtal mot den kommunala chef som misstänktes för mutbrott efter en bjudresa till hockey-VM i Prag 2015.

Nyköping 12 november 2019 19:08

– Jag lade ner förundersökningen eftersom jag inte ansåg mig kunna bevisa brott, säger Staffan Edlund, kammaråklagare vid riksenheten mot korruption.

Sommaren 2018 berättade SN att en kommunal chef bjudits på en hockeyresa av ett företag som anlitades av Nyköpings kommun. Uppgifterna hade tidigare utretts av kommunen men då utan att kunna beläggas. Nya avslöjanden i SN ledde till att kommunen anmälde händelsen till åklagare. "Någon måste titta på det och granska det", sade dåvarande kommunchefen Erik Carlgren.

Polisen inledde en utredning om mutbrott. Utredningen gällde både det företag som ska ha bjudit på resan och den kommunala chef som ska ha låtit sig bjudas. 

I december 2018 hade polisens nationella antikorruptionsgrupp hållit förhör och samlade in material. Chefen jobbade kvar på sin tjänst men hade inskränkt delegationsrätt att teckna avtal och attestera fakturor. 

Utredningen drog ut på tiden men den 27 september beslutade kammaråklagare Staffan Edlund att lägga ner utredningen.

– Misstankarna har gällt både givande och tagande av muta, men förundersökningen är nedlagd avseende alla brottsmisstankar, säger han.

Den som är offentliganställd kan göra sig skyldig till mutbrott om den tar emot förmåner som den inte har nytta av i sitt arbete. För att inte hamna i gråzoner rekommenderar "Institutet mot mutor" att den som arbetar med offentlig upphandling inte låter sig bjudas på några förmåner alls från leverantörer. 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa