Clownens dag i Nyköping byter namn – "Det rimmar illa"

När "clownfenomenet" sprider sig över världen tvingas Nyköpingsarrangemanget Clownens dag byta inriktning. Om vi skulle annonsera "kom och delta i clownparad", är vi fel ute, säger Harriet Nilsson som ansvarar för eventet.

Nyköping2016-10-17 12:18

Clownens dag har i flera år anordnats i Nyköping till minne av Nyköpingsprofilen och cirkusentusiasten Pelle Nilsson som gick bort, 84 år gammal, 2008. Nu meddelar Nysam, som ansvarar för årets arrangemang, att temat ändras. I stället för Clownens dag, med clownparad och de typiska ansiktsmålningarna, ska nu Det stora barnkalaset anordnas den 5 november.

– Vi känner nu med anledning av allt som har hänt med clowner att vi är inne på fel spår. Om vi skulle annonsera "kom och delta i clownparad", är vi fel ute nu när alla dårar använder det som mask, säger Harriet Nilsson, koordinator och operativt ansvarig för Nysam.

Förstår du rädslan för clowner?

– Ja, men det är klart. Jag själv är inte rädd, men förra året fick jag synpunkter från flera håll att det faktiskt finns folk som är rädda för clowner.

I lördags skrämdes ett flertal ungdomar som skulle lämna Rosvalla vid 21.30-tiden. På parkeringen sågs en person utklädd till clown stryka omkring med något slags tillhygge, liknande ett baseballträ. Polis kontaktades men det finns inte några uppgifter om att personen ska ha uppträtt hotfullt.

För Nysam, som har planerat Clownens dag länge, innebär den nya inriktningen en hel del arbete in i det sista.

– Vi skulle anställa clowner och ha clownparad, men det kommer vi att avblåsa för att hitta andra aktiviteter. Vi känner att vi ändå ska göra något kul för barnen.

I stället för clowner kommer nu trollkarlar att stå för underhållningen, och ansiktsmålningen får en mer djurisk inriktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om