– Det handlar om de av våra elever som har det extra tufft och är i behov av extra mycket stöd. Vi upplever att de mår sämre i dag än innan coronakrisen, säger Peter Ivarsson, rektor för KAA (det kommunala aktivitetsansvaret) i Nyköping.
På KAA går ungdomar mellan 16 och 20 år som av olika anledningar inte har någon gymnasieexamen och inte är inskrivna på gymnasiet. I verksamheten får de en andra chans att läsa in gymnasiet eller hitta en praktikplats.
I Nyköping läser eleverna på KAA alltid sina kurser på distans. I verksamheten finns också en lärare som de kan träffa fyra dagar i veckan.
I och med att regeringen beslutade att gymnasieskolorna skulle bedriva undervisning på distans, försvann i stort sett möjligheten till direktkontakt med läraren. I stället sköts kontakten via telefon eller internet.
Förutom att de mest utsatta elevernas ohälsa har ökat har också betygen försämrats, berättar Peter Ivarsson.
– Andelen elever som klarar av att ta en gymnasieexamen minskar. Det ser vi ganska tydligt.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har varnat för att coronakrisen riskerar att slå mot utsatta ungdomar. Minskade möjligheter till praktikplatser, distansundervisning och ökad arbetslöshet riskerar att slå hårt mot gruppen.
Hur agerar ni om distansundervisning gäller även till hösten?
– Nu är vi mer förberedda så vi ska kunna hitta lösningar som innebär att konsekvenserna inte blir lika stora, säger Peter Ivarsson