Idag har Nyköpings krogar möjligheten att ha öppet till klockan 01.00, eller med utökat tillstånd till 02.00. Men nu vill Moderaternas ungdomsförbund se en förändring, från kommunens sida.
Enligt kommunalrådet Ahmad Eid (M) ligger den avgörande talan hos Nyköpings krögare själva. Om de ser ett behov av att hålla öppet längre – då kan frågan diskuteras på ett djupare plan.
– Det skulle ju medföra mycket kostnader för personal och dörrvakter. Men vi jobbar för medborgarna och vill ha ett bra näringslivsklimat. Finns behovet hos krögarna är jag den första som ser till att vi tittar över det, säger han.
I övrigt ser Ahmad Eid (M) inga nackdelar med om förslaget skulle träda i kraft.
– För mig personligen räcker de tider som finns. Men hade du frågat mig som 18-åring hade jag nog gärna velat ha möjligheten att vara ute längre.
Under de senaste åren har flera andra kommuner gett krögare möjligheten att förlänga öppettiderna.
– Det gör också att vi kan titta över hur det har gått för krögarna. Har det gett mer intäkter eller blivit en kostnadsökning? Det återstår att se.
I nuläget har han svårt att säga när förslaget skulle kunna bli verklighet i Nyköping.
Emma Mellberg (S) är vice ordförande för socialnämnden och hävdar att det idag finns möjlighet för krögarna att söka utökat serveringstillstånd för specifika tillfällen, men att det bara görs en–två gånger om året.
– I dagsläget ser vi inte att det är något som efterfrågas. Våra riktlinjer är kopplade till alkohollagen, som ju är en skyddslag, och där är normaltiden för stängning är mellan 23 och 01. Men man kan även få beviljat att hålla öppet till 02, vilket vissa krogar har idag, säger hon.
Emma Mellberg medger att det inte finns någon uttalad politisk ambition i frågan just nu, och har svårt att se att en förändring skulle ske under pågående mandatperiod. Hon säger att resurser i sådana fall måste läggas på en omfattande risk- och konsekvensanalys, och att hon hellre vill se att ungdomar får fler tillfällen att hålla sig undan blöta utekvällar på krogen.
– Jag tror att vi behöver se på det från ett bredare spektrum, och titta på vad det finns för alternativa aktiviteter för den yngre generationen idag, säger hon.