Vårens första strålar värmer gruset på skolgården utanför Nicolaiskolan i Nyköping. Skoldagen har nyss tagit slut och det knastrar om några elevers skor när de långsamt lämnar skolbyggnaden. Man kan tänka sig att det varit en lång dag, men energin är på topp hos eleverna Emma Davidsson och Filippa Fornhammar, 18 år.
I juni tar de studenten. De har läst ekonomiprogrammet och pratar förväntansfullt om den stora dagen, studentmössan som nyss anlänt i brevlådan och det kommande flakåkandet. Men först ska högskoleprovet skrivas, den 13 april på Campus Nyköping, ett prov som kan avgöra om du kommer in på just den utbildning du vill.
– Jag känner mig ganska lugn för att jag har skrivit det tidigare, första gången blev jag jättestressad, men jag fick mer rutin till det sista provet och det har jag med mig den här gången, säger Filippa Fornhammar.
– Matten tar emot mest, men svenska och engelska känner jag inte samma stress kring, säger Emma Davidsson som ska skriva sin första gång.
Enligt universitets- och högskolerådet förväntas 78 338 personer skriva provet runt om i landet. Det består av uppgifter inom matte, svenska och engelska.
Dagen kommer vara lång och börja tidigt, därför gäller det att förbereda sig ordentligt.
– Jag har kollat igenom gamla prov och pluggat matte med min gamla mattelärare, säger Filippa Fornhammar.
Emma Davidsson har också förberett sig
– Vi har inte riktigt pluggat tillsammans, men jag har kollat igenom proven och spelat lite Wordfeud på engelska och svenska, säger hon.
Tjejerna har storartade planer för att fylla på energidepåerna under dagen. Pastasallad till lunch för att undvika köer till mikrovågsugnarna. Därefter ligger mycket snacks, en snabb tupplur och frisk luft högt upp på listan.
– Vi ska handla tillsammans innan. Vindruvor är krispigt, gott och ger snabb energi. Minst två energidrickor också, säger Filippa Fornhammar.
Högskoleprovet kan användas som ett komplement för att komma in på en utbildning med hög konkurrens. Emma Davidsson har bland annat sökt till juristprogrammet, en utbildning som inför vårterminen hade 1 788 förstahandssökande till Stockholms universitet.
Högskoleprovet ser de som en investering för framtiden, men också att de blir en erfarenhet rikare.
– Vi har ju nationella prov på måndag, men det kommer gå jättebra för då har vi redan värmt upp, säger Emma Davidsson och skrattar.