Nu kommer dagsljuset med sina positiva effekter

Nu närmar vi oss ljusare tider – för varje dag som går förlängs soltiden med flera minuter. "Man får mer energi", säger Lina Petterson om Nyköpings solsken. Men varför är det så? Det har ljusforskaren Arne Lowden svaret på.

"Jag tycker om solen", säger Eden Hagos. Hon passar på att vara ute i Nyköping i dagsljuset. För varje dag som går ökar antalet soltimmar med mellan fyra och sex minuter.

"Jag tycker om solen", säger Eden Hagos. Hon passar på att vara ute i Nyköping i dagsljuset. För varje dag som går ökar antalet soltimmar med mellan fyra och sex minuter.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-01-31 20:55

– Jag längtar alltid efter solen. Ljuset får mig att må bättre, säger Melanie Ramos och njuter av solskenet över Nyköping på måndagen.

Hon berättar att hon brukar kunna få säsongsdepression under det mörka vinterhalvåret. Men nu när ljuset kikar fram förbättras både hennes humör och sömn.

Sedan vintersolståndet i december går det mot ljusare tider – och det fort. Nu i månadsskiftet mellan januari och februari är soltiden uppe i drygt åtta timmar per dygn. Framöver ska det öka med omkring fyra till sex minuter om dagen. Då solen går upp två till tre minuter tidigare och går ner lika många minuter senare för var dag, enligt SMHI.

Skillnaden märker även Lina och Marianne Pettersson som är ute på en promenad med hunden Doris i Nyköping. Marianne Pettersson berättar att hon följer soltiderna i tidningen varje dag.

– Nu går det fortare och fortare. Jag tycker att det är så härligt, säger hon.

– Ja, det är jätteskönt. Man får mer energi, säger Lina Petterson.

Den 20 mars, när vårdagjämningen infaller, är dag och natt så gott som lika långa – det vill säga, tolv timmar vardera.

undefined
"Så här rekommenderar jag att alla gör. Det är avslappnande", säger Melanie Ramos samtidigt som hon blundar och lutar tillbaka huvudet för att ta tillvara på solens strålar.
undefined
Lina och Marianne Pettersson säger att de försöker passa på att vara ute när det är sol. Här går de en promenad med hunden Doris i Nyköping.

Faktum är att vi påverkas av dagsljuset på flera olika sätt. En som vet mer om det är Arne Lowden, ljusforskare vid Stockholms universitet.

– Under mörka vinterveckor har hjärnan svårt att förstå skillnaden mellan dag och natt. Det blir en störning i dygnsrytmen, vilket gör oss tröga, trötta och humöret försämras, säger han.

Arne Lowden berättar att hälften av cellerna i kroppen styrs dygnsrytmisk. För att de ska arbeta så bra som möjligt behöver de få information från hjärnan om vad klockan är.

– Ljuset aktiverar de olika delarna i hjärnan och kroppens celler synkroniseras. Det gynnar koncentrationsförmågan på dagen och återhämtningen på natten, säger Arne Lowden och fortsätter:

– Vi får mer energi och känner oss piggare. Det är en ganska omedelbar effekt.

Ibland kan dock den hastiga omställning från mörka till ljusa tider vara en belastning, då kroppen kanske inte hinner med att vänja sig.

Men Arne Lowden säger att vi oavsett behöver solljus, bland annat för att fylla på förrådet med dopamin och D-vitamin. Och den bästa medicinen för det är att vara utomhus.

– Om solen skiner kan det räcka med en halvtimme. Men om det är mulet behövs det tre gånger så lång tid, säger Arne Lowden.

undefined
Arne Lowden, ljusforskare vid Stockholms universitet, säger att det är viktigt att värna om dagsljuset. Det bästa är att vara utomhus. Men även inomhus, om man sitter nära ett fönster, får man del av de positiva effekterna som solen ger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!