– Vi har tagit prover för lukt och smak, från två olika ställen i staden och det finns inga avvikelser på dem, säger Anders Jäger, driftschef Nyköping Vatten.
Kommunen är dessutom ålagd att ta kontinuerliga prover på dricksvattnet men inga avvikelser har hittats.
Det var i helgen som klagomålen på dricksvattnet började florera i sociala medier och privatpersoner har även hört av sig till kommunen. Flera boende i Bryngelstorp uppmärksammade en smakförändring. Kommunen har även fått rapporter om avvikelser från Oxelösund som också får sitt vatten från Högåsen, utanför Stigtomta.
Ytterligare tester genomförs nu för att utesluta mikroorganismer som jäst- och mögelsvampar eller bakterier som kallas aktinomyceter, förklarar Tove Forsberg, kvalitetsansvarig vid vattenlaboratoriet i Nyköping.
Hon betonar att det inte betyder att vattnet är otjänligt men svamparna och bakterierna kan påverka lukt och smak. De analyserna sker i laboratoriet och odlas fram under ungefär en vecka.
– De är inte farliga men kan ge viss lukt- och smakpåverkan. Men vi tror inte att det finns förhöjda halter av dessa utan dubbelkollar för att vara säkra.
Varför tror ni inte det?
– Det brukar generellt inte vara ett problem i Högåsens vatten. Det är inget som orsakat problem tidigare.
Allt vatten har en smak och beror på mineraler och salter som finns naturligt i vätskan.
Kommunen gick under tisdagen ut med information att smakförändringen kan bero på ökad klorering av vattnet.