Dåligt med honung i Sörmland

Som SN tidigare konstaterat frodas getingarna i år i Sörmland och Nyköping. Bina tycks det däremot inte gå lika bra för.

NYKÖPING2016-08-01 09:32

På Lilla Kungsladugården där Nyköpings biodlarförening håller till finns det fem kupor med 40-50 000 bin i varje. Men det ser inte ut att bli särskilt mycket honung från dem i år.

– Det tog tvärstopp i slutet av juni. Vi trodde inte att det kunde gå sämre än förra året men hittills har det gjort det, säger Gun-Britt Jansson, ordförande för Nyköpings biodlare.

Förra året var ett historiskt dåligt biår i hela Sverige med en till stor del kall sommar. Men i år har honungsskörden hittills sett bra ut i flera delar av landet, enligt organisationen Biföretagarna. Dock inte i Sörmland.

– I Skåne och södra Gotland ser det riktigt bra ut, men i Sörmland ser det sämre ut, säger Thomas Dahl, ordförande i Biföretagarna.

En av anledningarna till den dåliga honungsskörden i Sörmland tror Thomas Dahl är den torra sommaren som gett mindre nektar i blommorna. När det är dåligt med nektar äter bina sin egen honung för att överleva. Gun-Britt Jansson tror att det också kan bero på att bisamhällen dött i vintras som följd av det dåliga året innan, men att det inte är hela förklaringen.

– Nej, för det är mindre skörd per samhälle också. Det blommade ju över tidigt i år, det kan påverka, säger hon.

För att en biodlare ska kunna ta hand om honungen behöver en ram med celler vara täckt till 2/3 med vax. Bina lägger dock inte på vaxet förrän det är cirka 20 procent vatten i cellen. Under en bra sommar har Nyköpings biodlarförening kunnat få upp till 40 kilo per kupa.

– I år blir det nog 50-60 kilo honung totalt, säger Anders Gustafsson, medlem i biodlingsföreningen i Nyköping.

Biodlaren Anders Gustafsson har funderat på vad man kan göra för att underlätta för bina.

– Man kan så mer blommor och bönder kan så mellan åkrarna på de ställen där bönderna inte kan skörda, till exempel i skogskanter, säger han.

Även om Sörmlands honungsläge ser dåligt ut så påpekar Thomas Dahl att det kan skilja sig mycket inom en region. Exempelvis finns det nästan ingenting på norra Gotland, tvärtom från de södra delarna. Och Gun-Britt Jansson påminner om att det sista skördandet inte är gjort än här i Nyköping.

– Det är ju inte färdigt, det kan ju bli mer honung i augusti, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!