Det var upplagt för dramatik vid kommunfullmäktiges sammanträde när inriktningsbeslut för Nyköpingsåns kraftanläggningar stod på agendan. Kraftanläggningarna måste enligt lag renoveras eller skrotas. Planen är att behålla Hargs kraftverk.
Som en följd har dammluckorna hamnat i fokus. Tas dammluckorna bort, vad händer då med det som historiskt varit Nyköpings livsnerv?
Kommunfullmäktiges ordförande Jan Bonnier, Moderaterna, inledde och satte frågan i sitt perspektiv:
– Beslutet kommer påverka både tekniskt, kulturellt och miljön kring Nyköpingsån.
Han valde också att recitera Erik Johan Stagnelius dikt "Näcken".
Tidigare, vid kommunstyrelsens sammanträde, valde Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att tillsammans säga nej med ansatsen att kraftverken borde skrotas: de är inte längre ekonomiskt försvarbara, och åns framtid borde utredas mer.
Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med Centern och Liberalerna och sa nej och vill att konsekvenserna för Nyköpingsån utreds mer.
I fullmäktige räcker en tredjedels röster för att ett ärende ska utredas mer, återremiss. Vid en första anblick stod det klart att oppositionen skulle kunna få ihop 23 av 61 röster.
Men när Martina Hallström (C) begärde omröstning efter avslutad debatt blev det ett rungande ja för att skicka ärendet vidare till mark- och miljödomstolen. 49-8 blev röstsiffrorna, fyra var frånvarande, två anmälde jäv: Johan Wachtmeister (M) och Maud Wachtmeister (KD).
Helena Dahlström (V) hade ändrat sig sedan kommunstyrelsens sammanträde. Hon hade deltagit på ett videomöte med konsulten, som utrett Nyköpingsåns framtid för kommunens räkning.
– Och där fick jag en tydlighet, som jag känner mig trygg i. Jag har också pratat med fiskare och biologer, säger hon.
Hon har inte lyssnat på till exempel lantbrukare kring Långhalsen, som kan påverkas negativt av förändrade vattenflöden. Helena Dahlström säger att hon vid kommunstyrelsens sammanträde inte förstod frågan och därför var tveksam.
Malin Karlsson (SD) ville ju tidigare att frågan skulle utredas mer. Men valde nu att ärendet skulle avslås helt. Det var hon och hennes partikamrater tämligen ensamma om.
– Det stod klart redan innan sammanträdet i kommunfullmäktige att det inte skulle räcka för återremiss eftersom Vänsterpartiet ändrat sig, säger Malin Karlsson om partiets vägval.