Kajan tillhör familjen kråkfåglar och finns till största delen i Europa samt södra och mellersta Sverige. Sedan 1980-talet har kajbeståndet också ökat i norra Sverige och finns i dag långt upp i Norrland. Kajan är en väldigt social fågel och bildar stora flockar som är som störst under hösten och vinterhalvåret.
– De häckar egentligen i bergstrakter och skogar, men de senaste hundra åren har kajorna urbaniserats. Nu häckar de i hålor som skorstenar och inte hålor i skogen, säger Nyköpingsbon Ingvar Jansson som är ordförande i fågelföreningen Tärnan.
I städerna ses flockarna flyga lågt från hustak till hustak. Inte minst i Nyköping där de kajorna både irriterar och fascinerar. Kajorna är duktiga på acklimatisering, de äter i princip vad som helst. Praktiskt, då det brukar vara tillgången till föda som styr bestånd av fåglar och andra djur.
– På dagarna är de ute på åkrar och fält och letar mat, men de övernattar gärna i samhällen och städer. De är bra överlevare och utnyttjar människans sätta att leva och utveckla samhället. Det är kajans framgångsrecept.
När kajorna flyger i flockar så stora att de nästan förmörkar himlen är de på väg till övernattningsplatser. Fåglarna leker flyktlekar på vägen, och det som stadsborna kan uppfatta som obehagligt verkar vara underhållande för kajorna. Stora träd i städer är favoriter när det gäller övernattning. Där är kajorna skyddade.
Sparvhökar och duvhökar kan i bland ta en kaja eller två, men kajorna har inga naturliga fiender som påverkar populationen. Det har förekommit skjutning av kajor för att försöka begränsa det ökande beståndet, men med det stora antal som finns i dag åstadkommer skyddsjakten litet.
– Det är som att ta upp en hink vatten ur havet, säger Ingvar Jansson.
Borde kajbeståndet vara mindre?
– Man kan uppleva att kajorna är en viss sanitär olägenhet i städer. På övernattningsplatserna där de samlas i tusental blir det väldigt lortigt, men det är delvis vårt eget fel att kajorna är så många. Vi dukar upp bordet med alla soptippar och matrestauranger. Ska man minska kajbeståndet måste man vara klokare.