– En teori är att bensin är lätt att få tag i och inte olagligt att ha. Det är säkrare än att hantera sprängmedel och vapen är inte lika lättillgängligt, säger åklagare Fredrik Beijar, som leder utredningen.
Utredningen mot de två personer som misstänks ha tänt eld på en bil och haft som mål att tända på en villa i norra Nyköping fortsätter. Misstankarna är starka. Det är också bevisningen, som består av bensindunkar och beslagtagna telefoner.
– Generellt kan man säga att man i den här typen av utredningar kan titta igenom telefoner och se över kontoutdrag. Exakt vad vi gör vill jag inte gå in på, säger Fredrik Beijar.
Det finns en annan anledning till att använda just bensin och eld i kriminella syften. Elden slukar ofta annan bevisning, som dna, vilket gör att bevisning mot de misstänkta kan förintas i ett våldsamt inferno.
I ett medialt uppmärksammat fall, nere i Malmö, hittades två uppbrända britter i en bil i ett av stadens industriområden. Den utredningen är för polis extremt utmanande, berättar tidningen Sydsvenskan, just på grund av att den tekniska bevisningen till stor del gått förlorad.
Britterna som hittades tros ha varit döda innan bilen sattes i brand av en eller flera okända gärningsmän.
I Nyköpingsfallet, där en bil sattes i brand, har viss teknisk bevisning säkrats. Den har senare skrotats, enligt säkra uppgifter till Södermanlands Nyheter.