I år har Oxelösund, Trosa, Gnesta, Flen och Vingåker tillkommit som finansiärer av SörmX.
– Det är nytt att hela Sörmland backar upp programmet. Det har mognat så mycket och är så bra så att alla vill vara med och stödja det, säger projektledaren Oskar Mineur.
SörmX är en test- och utvecklingsarena för startups och affärsidéer i tidig fas. Affärsidéerna bör vara innovativa och ha fokus på hållbarhet. De deltagande bolagen bör även ha möjlighet att växa.
Deltagarna får ta del av kunskaper kring bland annat marknad, erbjudande och hållbarhet. Arrangörerna erbjuder deltagarna tillgång till sina nätverk av coacher och investerare. Deltagarna får möjlighet att komma i kontakt med det stöd som regionens företagsfrämjande aktörer erbjuder. Bakom SörmX står flera aktörer från företagasstödssystemet, bland andra Almi, Create, Katec, Sörmlandsfonden samt Region Sörmland.
Förutom projektledaren Oskar Mineur arbetar Charlotte Göthberg, Christian Brantö och Marie Gillstam med programmet. I år deltar 11 bolag med totalt cirka 20 personer i SörmX. Programmet startade i februari och pågår till juni då årets SörmX-bolag utses. Vinsten består av en inkubatorsplats på Create värd 100 000 kronor.
– Det kommer att vara en minimässa där deltagarna ställer ut och visar upp vad de har kommit fram till under den här tiden. Det kommer också att ske en pitch-parad för en investerarpanel och föreläsning om att skapa innehåll som berör, säger Charlotte Göthberg.
– Vi hjälper till att driva företagen framåt under en tremånadersperiod. Vi har exempelvis ganska mycket fokus på att verkligen prata med kund. Att se till att man fokuserar på kundens behov och problem snarare än sin egen lösning, säger Oskar.
Deltagarna har bland annat fått intervjua potentiella kunder för att ta reda på vad de egentligen vill ha. De har vid intervjuerna använt sig av det så kallade Mom-testet som går ut på att man inte bara ska prata om sin produkt utan istället fokusera på att fråga om kundernas behov. Mom-testet bygger på en tanke om att du inte ska fråga din mamma om din affärsidé är bra eftersom hon älskar dig och därför kommer att ljuga genom att säga vänliga saker. På samma sätt kan det vara med potentiella kunder som kanske säger något artigt bara för att de inte vill såra entreprenörens känslor. Om entreprenören istället ber kunderna berätta om sina problem och hur de hanterar dem idag kan det ge mer pålitliga insikter om kundernas verkliga behov.
En av deltagarna i SörmX är den tekniske innovatören Andreas Kviby från Vrena som har drivit flera olika företag sedan 90-talet. Nu är han med i SörmX med sitt nya företag STAFE som är en förkortning av Stay safe.
– Vi fokuserar på att hjälpa företag och deras personal att hålla koll på personalens saker när den blir nyanställd och när den slutar. Vi bygger en app och en molntjänst som hanterar det här, säger han.
Sakerna som STAFE håller ordning på kan till exempel vara telefoner, datorer, bilar och nycklar. Målgruppen är företag och personer som hyr ut sina hem. Andreas Kviby tycker att det är bra att vara med i SörmX.
– Man blir grillad på ett positivt sätt om allt från affärsmodell, hållbarhetstänk till framtidsplaner och team.
Han tycker till exempel att Mom-testet har varit givande.
– Nu har vi hittat en kundgrupp som verkar vilja ha vår tjänst och en har redan förbeställt den. Dit hade vi inte kommit om vi inte hade varit med i SörmX.
– Om fler företag fick göra den här resan tror jag att vi skulle få en mycket mer solid tillväxt på företag i Sörmland.
En annan deltagare i SörmX är den 23-årige entreprenören David Larsson från Nyköping. Han har bland annat sysslat med film, men hans största intresse är att bygga egna modeller av lego, framförallt bilar. Han säljer ritningar till bilarna tillsammans med listor på delarna som behövs för att bygga ihop dem på internet. David Larsson marknadsför sitt varumärke BricksBlocks&MOCs på sociala medier, främst Instagram.
David är med i SörmX med en ny produkt som han säger ska göra lego mer interaktivt. Han vill för närvarande inte avslöja något närmare om den nya produkten. Han säger att han har fått mycket hjälp i SörmX, bland annat med vägledning och kontakter. För närvarande jobbar han på två spår: Dels att börja sälja en färdig produkt i liten skala för att visa att den fungerar och dels att försöka få någon att börja tillverka produkten i stor skala. Produkten kan eventuellt lanseras till jul.
Madelaine Clason Laxmi från Nyköping driver företaget Art of Life Sweden. Hon startade företaget när hon bodde i Singapore och tog det med sig när hon flyttade till Nyköping för tio år sedan. Hon brinner för personlig utveckling och livsstilsfrågor och håller på att bygga upp ett team av personer som ska erbjuda företag en tjänst som kan göra så att deras personal mår bättre och att företagen därigenom även får bättre lönsamhet. Personalen ska få utbildning om olika metoder som kan leda till ökat välmående. En metod handlar till exempel om att använda rätt andningsteknik. Madelaine Clason Laxmi arbetade tidigare som IT-konsult och upplevde att många i branschen stressade och inte mådde bra.
– Jag såg hur mycket folk jobbade i vissa lägen och hur lite man hanterade sin hälsa och sitt eget välmående.
– Varje människa har en inneboende läkande förmåga. Om vi kan få de anställda på företagen att använda den förmågan till att hjälpa sig själva och varandra har vi mycket vunnet, säger Madelaine.
Hon har bott sex år i Asien och använder tekniker därifrån.
– Vi anpassar vår utbildning till vårt samhälle här i Sverige som det ser ut i dag. Jag har haft förmånen att jobba med många privatpersoner de senaste fem-sex åren så jag vet att de här teknikerna fungerar utmärkt.
– Man jobbar med insidan av kroppen och rätt så mycket med sitt mindset.
Madelaine vill nu komma i kontakt med pilotkunder.
– Jag har vårdcentralen KRY i Nyköping som pilotkund för modulerna under sensommar/höst.
Hon söker ytterligare 1-2 pilotkunder.
– Vi söker framåtlutade företag som pilotkunder. De behöver tillhandahålla en arbetsgrupp som vi får jobba med. De får kroka arm med oss och ta del av vårt erbjudande.
Madelaine, som har jobbat ett decennium ensam som egenföretagare, tycker att det bästa med SörmX är att hon får träffa andra företagare genom programmet.
– Man följs åt på resan. Dels tävlar man, men man kan också samarbeta. Framförallt kan man lära sig av varandra, det är väldigt inspirerande.