De är redo att hjälpa flyktingar igen

1742 flyktingar i överfulla båtar. Så många nödställda hittade Kustbevakningen från Skavsta under april månad förra året.Efter de senaste katastroferna på Medelhavet har EU:s statschefer beslutat att tredubbla anslaget till räddningsinsatserna. Personalen i Nyköping är redo att ställa upp igen.

Foto:

Nyköping2015-04-25 09:03

Kustbevakningsplanet har precis landat efter en flygtur till Bottenhavets iskant. Det var en lugn resa, konstaterar alla fyra i besättningen.

– Vi tittade på några fiskefartyg och fritidsbåtarna har börjat röra lite på sig, säger Lars Werner, pilot och befälhavare vid Kustbevakningsflyget.

Annat var det för ett år sedan, när besättningen flög en bit utanför havet vid Tripoli, Libyen. På ett och samma flygpass hittade de fyra gummiflottar, max tolv meter långa och med små motorer, överfulla med flyktingar.

– Så många som 200 personer per båt, uppskattar Kerstin Uppman, systemoperatör vid Kustbevakningen.Gummiflottarna var på väg mot den italienska ön Lampedusa. Besättningen från Sverige kunde konstatera att de var på väg rakt in i ett kraftigt oväder med höga vågor. Med sin moderna utrustning kunde de tydligt se människorna från sin position i luften.

– Det är en sådan misär. Vi vågade inte gå för nära båtarna. Det är vanligt att människor ställer sig upp och börjar vinka för att vi ska se dem och de ska kunna bli räddade. Då kan båten kantra, säger Kerstin Uppman.

Befälhavaren Lars Werner fyller i:

– Det blir nästan surrealistiskt. Vi i vårt trygga flygplan. De i sina livsfarliga båtar. Två helt olika världar. Det är fruktansvärt, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att Sverige ska hjälpa till med räddningsinsatserna. Någon formell fråga från Frontex, gränsbevakningsbyrån som leder räddningsinsatsen Triton, har dock inte kommit ännu.

– Nej, men vi förväntar oss att den kommer, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningens flyg på Skavsta.

Den operativa personalen på Skavsta kan flyga ner och arbeta redan samma dag som en förfrågan kommer, men riktigt så fort går det knappast.

Kustbevakningen har tillgång till tre flygplan och viss omorganisation krävs när ett plan försvinner.

Verksamheten på hemmaplan måste också klaras av. Dessutom behövs någon som kan ta emot planet när besättningen landar vid Medelhavets.

Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, tror dock att det kan gå relativt fort.

– Eftersom vi var nere senast i mars och har färsk erfarenhet i organisationen tror jag att vi skulle kunna vara på plats efter några få dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om