De drivs av passionen att brygga öl

Entusiasmen för öl har gjort Nyköping till en småbryggarnas stad. Vid sidan om Nyköping Brewing och Nils Oscar finns småbryggerier i sommarstugan och i hobbyrum.

Lennart Karlsson och Thomas Brandén är i färd att brygga en ny sats med öl.

Lennart Karlsson och Thomas Brandén är i färd att brygga en ny sats med öl.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-01-08 20:00

Efter tre års grävande, rördragningar och snickrande har Lennart Karlsson och Thomas Brandén fått den gamla källaren på sommarhuset godkänd av kommunen för att bedriva öltillverkning.

undefined
Lennart Karlsson och Thomas Brandén är i färd att brygga en ny sats med öl.

– När vi började var det stampat jordgolv i källaren. Hela källaren har grävts ut och det har gjutits nya betonggolv. Det har varit en lång resa för att få smaka på den första ölen, säger Thomas Brandén.

Den första december lanserades deras lokalbryggda öl på Systembolaget i Nyköping och Flen, under företagets småskaliga och tillfälliga sortiment.

– Det här bryggeriet är mer likt ett nanobryggeri än ett mikrobryggeri. Vi får ha en produktion på högst 50 000 liter öl, men den volymen kommer vi aldrig upp i. Vi når kanske 10 000 liter öl, säger Lennart Karlsson.

undefined
Lennart Karlsson och Thomas Brandén fäster etiketterna för hand innan leveransen går vidare till Systembolaget.

Han och Thomas Brandén är nu pensionärer och har startat bryggeri Stör, vars namn kommer från humleodlingen. Den humle som odlats på en stör räcker till en bryggning av öl.

– Vi har alltid gillat att brygga öl, första gången var för mer än 40 år sedan när vi var unga och fattiga. Men den vi fick fram gick knappt dricka. Nu är det något helt annorlunda, säger Thomas Brandén.

undefined
Lennart Karlsson fyller på i maltkrossen.

Lennart Karlsson som har jobbat på Sveriges lantbruksuniversitet har återupplivat den gamla maltkornssorten Balder från genbanken. Kornet odlas nu av bönder runt om i Sörmland, mältas på Warbro kvarn i Sköldinge och används vid tillverkningen av Störs öl Sörmlands Lager.

– Balder är en gammal svensk maltsort som var populär på 40-talet. Kornet lämpar sig bra för ekologisk odling då den har ett ganska långt och styvt strå. Kärnorna är något mindre än i morderna sorter, säger han.

Alla övriga råvaror till öltillverkningen, förutom jästen, kommer även de från gårdar i Sörmlandstrakten.

– Humlen odlar vi själva i en mindre odling utanför Stigtomta. Vår första Sörmlands Lager är smaksatt med humle från Hulla Norrgård, säger Thomas Brandén.

Har ni lyckats få fram de smaker som en god öl ska innehålla?

– Vi tycker den är jättegod. Humlen ger en viss fruktighet, det är inte en typisk lageröl. Utan en modern lager med karaktär, säger han.

Jonas Carlfjord har tidigare jobbat i 13 år som provningsledare för Nils Oscar och suttit i Svenska hembryggareföreningens (SHBF) styrelse i 9 år varav 4 som ordförande. Han menar att intresset för att brygga öl har blivit stort.

undefined
Jonas Carlfjord provsmakar sin nybryggda öl ”Bock to Basics”.

– Jag känner till åtminstone 30 personer i Nyköping som brygger öl hemma. Jag gissar att vi är minst ett hundratal som mer eller mindre har det som en trevlig hobby. Men att gå från att ha det som en hobby till att starta ett företag som inte bara brygger god öl utan även säljer sitt öl är steget långt, säger Jonas Carlfjord.

Är det svårt att starta ett mikrobryggeri för att brygga öl?

undefined
Jonas Carlfjord och Emil Larsson brygger två omgångar av ”Bock to Basics”.

– Idag är det betydlig enklare att starta ett mikrobryggeri än vad det var för tjugo år sedan. Lite förenklat behöver du tillstånd från Skatteverket. Sedan är det lämpligt att ta kontakt med Miljöförvaltningen i kommunen för att se vad de har för krav på verksamheten, säger Jonas Carlfjord.

När tidningen träffar Jonas Carlfjord är han i färd att brygga sin egen öl i Nils Oscar bryggeri i Nyköping.

– När jag vann SM i hembryggd öl i våras var priset att få brygga mitt vinnaröl, dubbelbocken ”Bock to Basics”. Vi bryggde i två omgångar och resultatet blev drygt 7 000 liter fantastiskt god öl, säger Jonas Carlfjord.

Mikrobryggerier

I dag finns drygt 400 bryggerier i Sverige och av dem är det cirka 100 stycken som har en omsättning på över 1 000 000 kr/år.

Mikrobryggerier använder hantverksmässiga metoder baserade på klassiska bryggeritraditionen vid sin öltillverkning.

För att kunna sälja till Systembolaget har de infört (TSLS) Temporärt sortiment lokalt småskaligt. Då får mikrobryggerier ha en produktion av öl på maximalt 50 000 liter.

Fakta: Jonas Carlfjord, Stör

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!