De drömmer om fotboll och journalistik

Plötsligt stod två unga killar från Brandkärr på SN:s redaktion, mitt i eftermiddagspulsen. De presenterade sig och sa att de ville prata med en journalist om samhället.

FOO Brandkärr Ali

FOO Brandkärr Ali

Foto:

Nyköping2015-04-21 07:30

Ali Nuur och Mocad Farah, elva respektive tio år, går i fjärde klass på Östra skolan i Nyköping. När de besöker redaktionen har de precis slutat skolan.

– Det var fler som skulle följa med, men de vågade inte, säger Ali och Mocad fortsätter:

– De skäms för att vara med i tidningen och retades när vi sa att vi ville gå hit. Man måste kunna leva bra i samhället, och inte kränkas och retas, därför vill vi bli intervjuade om samhället. Och berätta om vårat fotbollslag.

Ali och Mocad bor grannar i Brandkärr och har känt varandra i fem år. När de inte går i skolan hänger de med kompisarna på fritidsgården eller spelar fotboll. Två dagar i veckan är det träning med IFK Nyköping som gäller, men på planen i Brandkärr spelas det nästan varje dag.

– Vi lär oss mycket om att visa respekt och hänsyn när vi spelar fotboll, säger Ali.

Få har missat den senaste tidens oroligheter i området, inte minst Mocad och Ali. När det sprängdes i en lägenhet på Mariebergsvägen i början på mars, befann de sig på fotbollsplanen inte långt därifrån.

– Först kom brandbilarna, sedan polisen och bombgruppen. Det var otäckt, vi såg en av killarna som dog, berättar Ali.

Med dem fanns vuxna och familj som har hjälpt både Ali och Mocad att bearbeta det som hände. Men mycket i Brandkärr har handlat om sprängningen sedan dess och händelsen har påverkat Brandkärrsborna. Innan brukade vännerna busa med grannar och springa runt i området, men nu håller de mest till inne på fritidsgården.

– Det har lugnat ned sig. När alla har tråkigt går vi till fritidsgården och tar det lugnt och snackar med vänner, säger Mocad.

Är ni rädda för att det ska hända något?

– Ja, tänk om det händer i mitt hus, eller hos grannen eller någon i släkten. Då blir det konstigt och man blir ledsen, säger Ali.

I framtiden, berättar Mocad, vill de inte bli intervjuade om samhället – de vill intervjua andra. De vill arbeta med information och därför vill båda två bli journalister, om inte drömmen om att bli professionell fotbollsspelare slår in.

– Vi har sett er arbeta (journalisterna på SN, redaktionens anmärkning), och tycker att det verkar roligt. Nu jobbar vi för att få så många A:n som möjligt i skolan.

Men om det långsiktiga målet är att bli journalister, satsar de i stället inom den närmsta tiden på fotbollen. I sommar ska de spela i Brandkärrscupen som anordnas för 20:e året i rad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om