De köpte restaurang mitt i pandemin

Utan tidigare erfarenhet valde en trafikskolelärare och en industriarbetare att köpa och driva Skafferiet mitt under rådande pandemi. Till sin hjälp anställde de en undersköterska som idag är restaurangchef.

Skafferiet kommer satsa mer på olika temakvällar med mat och dryck inom snar framtid. 28 april drar vinprovningen igång, berättar Pernilla Aarnio, restaurangchef.

Skafferiet kommer satsa mer på olika temakvällar med mat och dryck inom snar framtid. 28 april drar vinprovningen igång, berättar Pernilla Aarnio, restaurangchef.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-03-30 20:00

 – Det har varit tufft men på sätt och vis blev det en succe, säger Frida Jernström som idag äger Skafferiet. 

Både Frida och hennes man Joel Jernström är sedan tidigare egenföretagare och hade aldrig arbetat på en restaurang, men däremot tyckte båda om att gå ut för att äta.

– Vi kände väl att det fanns för få kök i stan som ändrar sin meny med jämna mellanrum. Vi älskar att äta ute men kände kanske att vi åt samma typ av rätter varje gång. När vi fick nys om att Skafferiet var till salu kunde vi inte riktigt låta bli, säger Frida Jernström.

undefined
Ska man förstå branschen och hur personalen har det så måste man ner i verksamheten själv, menar Frida Jernström.

Trots vetskapen om hur hårt drabbad branschen var, och fortfarande är, slog man upp dörrarna i februari 2021. Och besökarna kom.

– Det var faktiskt fullt hela tiden i början. Men lokalen har också ekat tom stundtals vilket varit tufft, säger Frida Jernström.

Trots att öppningen gick bättre än förväntat så begränsades Skafferiet, liksom alla andra restauranger i Nyköping, av restriktioner och begränsade öppettider. Dessutom hade branschen tappat en stor del av all kompetens efter första coronavågen då många restauranger fick klappa igen eller tvingades säga upp sin personal. Då valde Frida och Joel Jernström att fastanställa.

– Vi kommer från sådana branscher där man fastanställer så för oss var det självklart, men det är klart att vi insåg att det fanns risker med det också. Vi valde att se det som en trygghet istället. Både för oss och de anställda, säger Frida Jernberg.

undefined
Skafferiet höll hårt på restriktionerna och anpassade sig så gott de kunde med sittplatser och öppetider. "Jag tror att det kan vara en anledning till att vi klarat oss så bra ändå", säger Pernilla Aarnio, restaurangchef.

Skafferiet valde att fastanställa fyra personer. En av dem är den föredetta undersköterskan Pernilla Aarnio, som trots alla varningstecken, valde att utbilda sig till kock mitt under pandemin.

– Jag har varit undersköterska nästan hela mitt liv och ville byta. Jag testade på yrket och så kom pandemin och då valde jag att gå en ettårig kockutbildning här i Nyköping, säger Pernilla Aarnio, som idag är restaurangchef på Skafferiet.

Och för Skafferiet har Pernilla och de andra anställda betytt mycket för utvecklingen av verksamheten.

– Många gånger har vi precis lyckats hålla huvudet över vattenytan. När vi har haft personalbrist så har Pernilla styrt upp allt. Och vår nya kock är så bra att jag hade velat fastanställa honom nu, men tyvärr är inte pandemin över än och vi har mycket att ta igen, säger Frida Jernström.

undefined
TV-profilen Peter Siepen gillar nya Skafferiet. "Jag har varit förtjust i honom sen unga år", säger Pernilla Aarnio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!