Klimataktivister i Nyköping: Kanske är vi obekväma

Afterwork, demonstrationer och medborgarmöten. Nyköpings klimataktivister jobbar på många olika sätt för att få till förändring.

Åsa Fritioff, Frida Matti, Sofia Penttilä, Johanna Nilsson, Fideli Sundqvist, Lisa Wikström af Edholm, Eva-Lena Rudsäter och Fredrik Ivarsson.

Åsa Fritioff, Frida Matti, Sofia Penttilä, Johanna Nilsson, Fideli Sundqvist, Lisa Wikström af Edholm, Eva-Lena Rudsäter och Fredrik Ivarsson.

Foto: Jennie Krook

Nyköping2023-04-16 18:43

– Det är inte jobbigare att demonstrera på stan än att ensam ta upp klimatfrågan vid fikabordet på jobbet. Det är nästan svårare vid fikabordet.

Det svarar Fredrik Ivarsson på frågan hur jobbig man känner sig som klimataktivist. Han jobbar som psykolog till vardags, och är en av 800 medlemmar i nätverket Grön framtid Nyköping. 

undefined
Eva-Lena Rudsäter och Fredrik Ivarsson från Grön framtid Nyköping. Nätverket kom till genom att Eva-Lenas dotter bjöd in till en första träff i familjens vardagsrum.

Psykoterapeuten Eva-Lena Rudsäter, och Åsa Fritioff, miljöspecialist i Stockholms stad, är två andra medlemmar, som vid sidan av sina ordinarie jobb anordnar klimatdemonstrationer och klimatmöten där de bjuder in politiker, företag och medborgare för att diskutera lösningar på klimatkrisen. De har exempelvis tagit fram en cykelplan som de lämnat till kommunen.

undefined
"Det är motvind i frågan just nu, det är det. Men man får kraft av nätverket, av att inte vara ensam om att vilja se en förändring", säger Fredrik Ivarsson. Här med Fideli Sundqvist, Lisa Wikström af Edholm och Eva-Lena Rudsäter.

Känns det som att det ni gör hjälper?

– Just nu känns det som att mycket går åt fel håll. Politikerna i Nyköping ska ha en eloge för att de alltid kommer när vi bjuder in till samtal, de är inte ointresserade av frågan, men kanske rädda för att skrämma bort väljare. Vårt arbete är ett sätt att visa politiker att vi stöttar tuffare beslut i klimatfrågan, säger Eva-Lena Rudsäter.

När de anordnar manifestationer får de ofta sällskap av andra nätverk, som Rebellmammorna.

– Vad många av oss har gemensamt är att vi har barn som är födda på 2020-talet. Vi vill kunna se våra och andras barn i ögonen i framtiden och kunna säga att vi vägrade att titta bort, säger Sofia Penttilä från Rebellmammorna.

Det gör de genom manifestationer och debattartiklar. Och afterwork. 

– Det ska vara en låg tröskel hos oss, för att visa sin oro för klimatkrisen och kunna prata om den, säger Fideli Sundqvist.

undefined
Rebellmammorna har funnits i Nyköping i ungefär ett halvår och har 35 medlemmar. Rörelsen som är global finns i 16 svenska städer och har 3 000 svenska medlemmar.

Hur långt kan ni tänka er att gå i er aktivism?

– Många stora förändringar har kommit till genom civil olydnad, som kvinnlig rösträtt. Men generellt gör vi aktioner som är lagliga och som inte avser att kränka eller provocera enskilda medborgare. Kanske är vi mest känslomässigt obekväma, säger Lisa Wikström af Edholm.

Hur viktigt är det att jobba med det egna klimatavtrycket för er?

– Det är viktigt, konsumtionen står för en stor andel av utsläppen, säger Åsa Fritioff.

– Vi har sålt vår bil, men det är lätt när man bor centralt i Nyköping. Jag flög själv till för fem år sedan, jag visste inte hur stor påverkan det hade, säger Johanna Nilsson.

– Samtidigt är det viktigt att det inte blir elitism kring detta, vi kämpar alla med att göra rätt, säger Lisa Wikström af Edholm.

undefined
Johanna Nilsson från Rebellmammorna och Mia Rolandsson från Grön framtid Nyköping under demonstrationen mot Skavstas nya flyglinjer.
undefined
Åsa Fritioff, Frida Matti, Sofia Penttilä, Johanna Nilsson, Fideli Sundqvist, Lisa Wikström af Edholm, Eva-Lena Rudsäter och Fredrik Ivarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!