Demensvårdare i uppror: "Vi byts ut mot mediciner"

Personal på demensboendet Mariebergsgården upprörs över hur schemat försämrat vården på hemmet. "Vi har inte ens tid att gå ut med dem en gång i månaden", säger Frida Assarp, undersköterska.

Varannan vecka jobbar de genomsnittligen mellan 50 till 60 timmar i veckan. Från vänster: Theres Lekander, Sara Lissollas, Pernilla Karlsson, Sofia Seger och Frida Assarp.

Varannan vecka jobbar de genomsnittligen mellan 50 till 60 timmar i veckan. Från vänster: Theres Lekander, Sara Lissollas, Pernilla Karlsson, Sofia Seger och Frida Assarp.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-04-11 06:56

Personal på Mariebergsgårdens har fått nog. Enligt dem hade de blivit lovade att man skulle slopa schemat med "delade turer" precis som kommunen valt att göra på andra äldre-och demensboenden.

– Istället har vi fått dubbelt så många delade turer. Vi räcker inte till, och halva vår arbetsgrupp är sjukskrivna längre eller kortare perioder, säger Frida Assarp.

För de anställda kan ett pass sträcka sig från 07 till 12, sedan följer fyra timmars vila tills det är dags för nästa pass 16 till 21:30. Dagen därpå börjar man 07 igen.

– Och det förutsätter att vi kan komma loss klockan 12 vilket inte alltid händer. Vi tar hand om demenssjuka och om de mår dåligt stannar vi kvar, säger Sofia Seger, undersköterska.

Några av personalen åker inte ens hem till familjen under vilan eftersom tiden är för knapp. Istället försöker de vila på jobbet, men där finns inget vilorum. Trots att personalen fått sämre dygnsvila och färre dagars återhämtning så upprörs man mest över att man är för få och att tiden inte räcker till.

– Vi är ofta två som ska ta hand om 13 boende samtidigt. Vi får springa hela tiden och har aldrig tid att sitta ner med de boende vilket skapar enorm stress för dem, säger Theres Lekander, undersköterska.

Stressen gör att personalen tvingas medicinera de boende istället för att sitta med dem när de känner oro.

– De behöver en person som kan sitta och lugna dem. De kan inte alltid uttrycka sig och ibland visar de tecken på oro när det egentligen känner smärta. Vi måste ha tid att analysera deras mående, säger Pernilla Karlsson, skyddsombud.

undefined
Personalen köper inte idén om att överanställa. Enligt dem krävs det då att man arbetar på fler våningar vilket blir mer jobb och ännu mindre kontinuitet för de boende. Från vänster: There Lekander, Frida Assarp, Pernilla Karlsson, Sara Lissollas och Sofia Seger.

Enligt verksamhetschefen Mattias Carlsson har det totalt sett inte blivit fler delade turer, men däremot har den ordinarie personalen fått fler sådana pass.

– Det pågår även rekrytering i syfte att överanställa vilket gör att andelen delade turer per person minskar.

Är det inte problematiskt att de inte kan sitta ner med de boende?

– Är det så, så är det problematiskt. Dock så behöver vi gå på schemat och jobba med de risk– och konsekvensanalyser som görs löpande för att se om det verkligen blir så.

Mattias Carlsson håller med om att bristande kontinuitet kan skapa oro bland de boende.

– Men det hänger också mycket ihop med vilket arbetssätt man har på en enhet, vilka vikarier som finns och på vilket sätt bristen uppstår.

undefined
Enligt personalen har vikarierna inte täckt upp och arbetat delade turer, utan antingen har de gjort ett kvällspass eller ett dagpass. Men det håller inte verksamhetschefen Mattias Carlsson med om. Från vänster: Theres Lekander, Frida Assarp, Pernilla Karlsson, Sara Lissollas och Sofia Seger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!