Det var i mitten av sommaren som en boende på demensboendet Myntan i Nyköping föll och skadade sig. Personal larmade ambulans eftersom det fanns misstanke om fraktur – något som skulle visa sig stämma; såväl höft- som lårbensfraktur.
Men ambulansen dröjde – vårdtagaren blev liggandes på golvet med svåra smärtor i tre timmar.
Under väntetiden behövde personalen fokusera på den skadade brukaren, som de själva inte kunde få upp från golvet – vilket gjorde att övriga boende inte fick den hjälp de behövde.
– Vi hade en annan patient som behövde extra hjälpinsatser efter ett tidigare fall. Den personen blev utan middag då ingen hade tid att gå in med mat till hen, säger Petra Ramberg som arbetar på den berörda avdelningen.
Hon är kritisk till bemanningen på Myntan. Det är bara två personer på avdelningen under kvällar och helger, vilket hon menar riskerar patientsäkerheten.
– Om något oförutsett händer, vilket ofta sker på en demensavdelning, finns ingen personal som kan täcka upp, säger hon och förklarar att personalen på avdelningen är stressade.
Hon beskriver hur det tär på en att inte kunna göra sitt jobb.
– Vi är som en familj här och man vill göra allt man kan för sina boende, men man räcker inte till, säger Petra Ramberg.
Vid fallet fanns bara två personal på avdelningen. Egentligen skulle det varit en extra personal på plats för att underlätta för den vårdtagare som sedan tidigare hade en fraktur, men den var inte på plats.
Mattias Carlsson, chef för äldreomsorgen i Nyköpings kommun, förklarar att det finns många beklagliga omständigheter kring händelsen.
– Det är olyckligt att patienten fick vänta tre timmar på ambulans, men vi kan inte heller bemanna utifrån att den typen av händelser skulle höra till det vanliga, säger han.
Han förklarar att det inte finns utrymme i ekonomin att täcka den typen av oförutsedda och ovanliga händelser och betonar att det ligger politiska beslut bakom budgeten.
På Myntan finns under kvällar och helger två personal på runt nio boende – en siffra som är ungefär lika på alla Nyköpings demensboenden.
Är inte det en låg bemanning?
– Det är en bedömningsfråga, där man får se hur behovet ser ut. Det är inga siffror där vi ligger i underkant jämfört med andra boenden. Det som är viktigt att se till vilka insatser vi gör när under dygnet, svarar Mattias Carlsson.
Men vid oförutsedda händelser?
– Man behöver se det ur ett helhetsperspektiv och undersöka varför den typen av händelser inträffar och i så fall jobba med andra typer av insatser. Om en boende exempelvis blir orolig på kvällen behöver man titta på varför det inträffar, säger han.
Två rapporter från händelsen utreds nu inom kommunens vård- och omsorgsnämnd. Varför ambulansen dröjde tre timmar är för SN okänt.
– Jag kan inte uttala mig om varför patienten fick vänta så länge i det här specifika fallet, då jag inte känner till det. Men det är inte alltid ambulansen kan komma på en gång beroende på hur läget ser ut i upptagningsområdet, säger Tomas Jansson, biträdande enhetschef för ambulanssjukvården i Region Sörmland.
Madeleine Ervik är skyddsombud på Myntan och säger att läget har varit pressat ett bra tag. Enligt henne är ett stort problem att man under sommaren inte tar in ordinarie personal när vikarier faller bort.
Hon bedömer att det rapporteras in cirka fyra–åtta avvikelser och tillbud varje kvartal, men misstänker att det finns ett högt mörkertal.
– Det är nog bara hälften av allt som händer som dokumenteras, vilket sannolikt beror på bland annat okunskap och tidsbrist, säger hon.
Under 2022 och 2023 kom det in två Lex Sarah-anmälningar mot Myntan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och ytterligare en samt en handfull tips och klagomål på andra kommunala äldreboenden i Nyköping.
Våren 2023 gjorde IVO en tillsyn av Nyköpings kommuns särskilda boenden för äldre och rapporterade efteråt om brister på fyra punkter: Kompetensbrist gällande vård och språk, brister i dokumentation, bristande läkemedelshantering samt brister under vård i livets slutskede.
Nyköpings kommun har svarat IVO med en skrivelse om hur de tänker bemöta bristerna. I åtgärdsplanen finns bland annat språkkurser, kompetensutveckling gällande dokumentation och vård, samt att vid nyanställningar se till att det finns en grundläggande kompetensnivå genom att anställa personer med undersköterskeutbildning.