Den varma sommaren – ett problem inför vintern

Solen skiner och dagarna med regn är få. Hittills är årets sommar varm och torr – något som är ett problem för lantbrukarna kring Nyköping. Skördarna blir mindre och foder till betesdjur en allt större utmaning.

Eric Sjölander hoppas inte att sommarens värme ska bli lika illa för lantbrukare som för fem år sedan. "2018 var ett katastrofår, då var det fruktansvärt".

Eric Sjölander hoppas inte att sommarens värme ska bli lika illa för lantbrukare som för fem år sedan. "2018 var ett katastrofår, då var det fruktansvärt".

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-07-03 07:26

– Om det fortsätter med torka och inte kommer något regn, då kan vi tvingas fodra ute på betena. Vi får köra ut vinterns foder innan säsongen är slut och då får vi ännu mindre foder i vinter, säger bonden Eric Sjölander.

Även om minusgrader och snö känns långt borta, behöver Sörmlands lantbrukare planera framåt. Framförallt då sommaren är varm och regnet lyser med sin frånvaro.

Hur vädret påverkar förutsättningarna inom lantbruken har Eric Sjölander märkt av. Hemma på gården i Jönåker behöver de 600 balar med foder till djuren inför vintern. Den första skörden på året är normalt sett den största - men i år gav den bara 200 balar.

– När det inte blir en bra första skörd är det väldigt illa, säger han.

Torkans konsekvenser kan bli allvarliga och lantbrukarna måste hitta nya sätt för att säkerställa både betesmarker och tillgång till ensilage.

– Vi har fått slå ner spannmålen för att göra grovfoder, men egentligen ska det tröskas i höst.

undefined
Efter han tog studenten förra året jobbar Eric Sjölander både på familjegården i Jönåker och på andra gårdar som behöver hjälp. Den här dagen har han kört vatten till korna vid Lilla Flättna.

För fem år sedan påverkades svenska lantbrukare hårt av torka. Extremsommaren 2018 ledde till brist på grovfoder, vilket ökade köerna till slakterierna då boskap riskerade att nödslaktas. Nu finns en oro för att sommarvärmen ska leda till liknande situationer.

– Om det fortsätter kan folk få panik över att fodret inte ska räcka i vinter, då bokas djur in på slakt för att de inte kommer ha foder, säger Eric Sjölander.

Han berättar att om djuren skulle slaktas kan köttpriset senare i år sjunka till följd av ett ökat utbud, men för att nästa stiga då färre djur kan slaktas.

– Det får långsiktiga konsekvenser med ett ojämnt flöde.

undefined
"Djuren har det bra i värmen. De hittar skuggområden att vara i", säger Eric Sjölander som själv föredrar svalare temperaturer.

Nyköpings kommun har fått indikationer från lokala lantbrukare att de är oroliga. För att bistå har kommunen erbjudit sin hjälp. Lantbrukare kan anmäla sitt intresse för att använda grönområden i kommunen för att säkerställa foderproduktionen inför vintern.

– Syftet är för att stötta den lokala livsmedelsproduktionen, säger Ellen Weidman Wachtmeister, markförvaltare på Nyköpings kommun.

Kommunen har ingen lista över grönområden som är aktuella. Utifrån intresseanmälningar kommer de att se över vilka platser som kan vara aktuella.

undefined
"Beroende på hur många som visar intresse och hur stort behovet är så gör vi en fördelning", säger Ellen Weidman Wachtmeister om kommunens hjälp till de lantbrukarna som får svårt med skördar av grovfoder inför vintern.

Även om lantbrukarna står inför stora utmaningar i sommar, påverkar inte det Eric Sjölander. Han ser optimistiskt på problemet:

– Man får inte oroa sig hela tiden, då ska man inte hålla på tror jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!