"Det är aldrig billigt med nytt"

Det blev inget spadtag när bygget på gamla återvinningscentralen invigdes på onsdagen, det har redan tagits. Men en låda med ritning och påskrifter begravdes likt en skatt.

Tippbostäder03.jpg

Tippbostäder03.jpg

Foto:

Nyköping2014-06-25 17:30

– Det här är en gammal företeelse. När Folkets Hus renoverades hittades en planka där någon, runt tiden för första världskriget, hade ristat in "när någon hittar den här hoppas jag att det är fred på jorden", säger Nyköpingshems VD, Christer Gustavsson.

Den påskrivna ritningen för bygget av kvarteret Stian fick ordförande för kommunstyrelsen Urban Granström (S) täcka med grus.

Våren och hösten 2015 kommer de första 104 lägenheterna stå klara i det nya kvarteret Stian på marken där gamla återvinningscentralen fanns förut.

Drygt hälften av lägenheterna kommer vara ettor och tvåor. Nyköpingshems satsning på mindre lägenheter grundar de i det ökande antalet ensamhushåll i Nyköping, som för det mesta handlar om ungdomar och pensionärer. Även om det typiskt är två målgrupper som inte brukar fungera så väl ihop tror Christer Gustavsson på mixen av åldrar.

– Jag tror det kan gifta sig bra. En social bostadssituation som är blandad mår bra, säger han.

Ettorna kommer vara 35-43 kvadratmeter stora och ligga på en hyra mellan 4 700 och 5 700 kronor. De större lägenheterna kommer kosta uppåt 10 000 kronor i månaden. I hyran ingår värme och vatten, men el och andra kostnader som bredband tillkommer.

– Vi har pressat priserna så långt vi kan, men det är svårt att hamna under 5 000 kronor med nyproduktion, säger Christer Gustavsson.

Tror du inte att priserna är för höga ändå för unga i Nyköping?

– Det kommer alltid finnas de som inte har råd, och vi är ju ett vinstdrivande företag som har krav på oss att få en lönsamhet i det vi gör, säger Christer Gustavsson.

– Det är aldrig billigt med nytt, säger Urban Granström (S) som tycker det viktiga är att det överhuvudtaget byggs bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om