"Det är för nära"

Läget vid Östersjön, både i luften och i vattnet, trappas upp och den civila flygtrafiken riskerar fara med luftfartyg från främmande makt.

szb06706.jpg

szb06706.jpg

Foto:

Nyköping2014-10-19 12:04

– Det har varit en upptrappning som vi inte har sett sedan kalla kriget, säger Helena Sjöström. Hon är flygledare boende i Nyköping och också ordförande för Svensk Flygledareförening som har cirka 700 svenska flygledare som medlemmar.

Upptrappningen som Helena Sjöström jämför med Kalla krigets aktivitet handlar om trafiken i det internationella luftrummet över Östersjön. Det trafikeras i regel mest av civiltrafik, men den senaste tiden har allt fler militära flygplan tagit plats.

Flygningar i internationellt luftrum behöver inte meddelas till berörd flygtrafikledning och med tanke på den senaste tidens upptrappning innebär det risk för den civila flygtrafiken. Senast i maj i år var ett danskt Sas-flygplan nära kollision med ett främmande militärflygplan. Enligt uppgifter var det ett ryskt militärflygplan, men det är inte officiellt bekräftat.

– Det har inträffat flera händelser där utrikes militärflyg har kommit farligt nära civiltrafiken, berättar Helena Sjöström, och det är väldigt otrevligt. Enligt piloterna i det danska Sas-planet var militärflygplanet bara 90 meter ifrån. Det är för nära.

Men det är inte bara militärflygplan från främmande makter som befinner sig i luftrummet över Östersjön. Svenska flygvapnet gör dagligen övningar längs svenska gränsen.

– Vi ser Svenska flygvapnet över Östersjön dagligen och det är ju för att visa att man är där, säger Helena Sjöström.

Enligt försvarsmakten är deras uppgift är att hävda de svenska gränserna, och kan i nuläget inte kommentera riskerna för civilflygtrafiken över Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om