– Huskurer skulle vi kalla det i dag, men för dem var det riktig vetenskap, berättar Mattias Edman, homiatriker, podo-orthesiolog och podo-posturalterapeut på Edax-kliniken i Nyköping.
Han pratar om de antika kulturer vars mediciner fortfarande studeras för att få fram läkemedel. Mattias Edman har ett stort intresse för olika ämnen i naturen som kan användas för att må bra och förebygga sjukdomar.
Vilken huskur är din favorit?
– Honung är den bästa huskuren. Förut trodde man att den var antibakteriell, men det senaste rönet är att honungen har massor av mjölksyra som gör att du får bra bakterier i dig. Ljunghonungen är den som innehåller flest goda bakterier, säger han.
Det finns nästan lika många huskurer som det finns individer, men ingredienserna är ofta desamma. Vitlök vet vi alla att det kan göra underverk, ingefära är en asiatisk uppstickare som många lägger i hett vatten. Och honung borde fler ha på mackan.
– Egentligen borde vi prata mer om hur man kan vidmakthålla sin goda hälsa, säger Mattias Edman och fortsätter:
– Bikarbonat är ju ett välkänt bakämne, men man kan använda det så mycket mer. Det är bra för att städa hemmet, men även kroppen. En tesked bikarbonat i ett glas vatten i bland kan hjälpa dig att förebygga sjukdomar. Det är basiskt och hjälper kroppen att balanseras.