Det ljusnar för cyklister på kritiserad sträcka

En lång väntan är snart över för cyklisterna på sträckan mellan Gumsbacken och Bergshammar. Innan 2013 är slut ska de slippa cykla i mörker.

Nyköping2013-10-09 07:03

För drygt ett år sedan invigdes den nya gång- och cykelvägen mellan Gumsbacken och Bergshammar med pompa och ståt. Men glädjen var kortvarig. Strax efter invigningen höjdes missnöjda röster. Boende i närheten ansåg att vägen var farlig eftersom den saknade belysning.

– Mörkret samt mötande biltrafiks strålkastare gör det i stort sett omöjligt att cykla på cykelvägen kvällstid. Den som blir bländad har två alternativ antingen stanna eller cykla i diket, säger Tomas Järvling som bor på Hilledalsvägen.

Han är besviken över att cykelvägen även den här hösten saknar belysning trots att kommunfullmäktige redan i februari tog beslut om att vägen skulle belysas.

– Det är många barn som använder cykelvägen för att ta sig till skolan. Om några veckor kommer det vara mörkt på morgnarna, konstaterar han.

Tomas Järvling har vid flera tillfällen hört av sig till kommunen för att få veta när belysningen ska vara klar. Men utan att få svar.

Under måndagen förändrades situationen då Johan Rubin, driftchef på Tekniska divisionen, meddelade att jobbet med att få belysning på gång- och cykelvägen håller på att handlas upp just nu. Belysningen beräknas vara klar för besiktning senast 20 december i år.

– Det ska bli skönt att få cykelbelysning. Men jag undrar vad de hållit på med i alla dessa år. Det här området byggdes för ungefär 10 år sedan.

Det tog väldigt lång tid innan vid fick en gång- och cykelväg, säger Tomas Järvling.

Magnus Pirholt, chef avdelningen Gata, park och hamn på Nyköpings kommun erkänner att arbetet med belysningen kommit igång senare än planerat.

– Innan man ska påbörja ett arbete måste man ha underlag. I det här fallet vet jag att tidsplanen var att handlingarna skulle vara klara till början av sommaren. Av någon anledning blev det försenat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om