Digital lanthandel floppade i Råby

Den digitala lanthandeln i Råby har stängt. – Det är för få som utnyttjar den, säger Håkan S Lundberg.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2019-07-08 14:56

Styrelsen i Råby Ripsa Husby-Oppunda ekonomisk förening har varnat. Om byborna inte handlar blir det ohållbart att fortsätta med servicen. Varorna har levererats av Ica Maxi i Nyköping som lagt på en hundralapp per kundleverans, eller lägst 500 kronor per utkörning. Då färre än fem handlar har föreningen skjutit till resterande summa. Och det har blivit dyrt.

– Vi har fått en räkning på 4200 kronor för det första halvåret, det kan vi inte fortsätta med. Nu tar vi en time out, säger Håkan S Lundberg.

Han säger att tjänsten har fungerat bra för dem som handlat.

– Men ibland är det tre, ibland bara en.

I början var det ett tiotal hushåll som beställde varorna på nätet och hämtade dem i kylrummet vid servicepunkten mitt emot Råby skola. Men efter att initiativtagaren Ingvar Gustavsson avled för drygt ett år sedan har affärerna gått ner.

– Han var en eldsjäl. Jag tog över och försökte marknadsföra handeln. Men nu går det inte längre. Det är inte roligt, ingen vill väl erkänna ett misslyckande, säger Håkan S Lundberg.

Han trodde inledningsvis att det mest var äldre personer som handlade.

– Men när jag kollade visade det sig att det mest var ungdomar och stressade barnfamiljer.

Han antar att många gärna åker till Oppeby och handlar.

– I min ålder är det social grej. Man träffar folk i affären, lite som man gjorde i lanthandeln förr i tiden. På tisdagar träffar man alla man känner för då är det pensionärsrabatt också, skrattar han.

I Stavsjö och Ålberga levererar en Ica Maxi i Norrköping varor till kylrum där kunderna kan hämta vad de beställt.

– VI har 15-20 kunder varje vecka. Det är stabilt men egentligen skulle vi behöva fler för det är rätt kostsamt att köra ut, säger VD Niklas Andersson.

Gunnar Casserstedt, Stavsjöentreprenör och sekreterare i kommunbygderådet, talar sig varm för möjligheten att klicka hem sina varor från nätet.

– Det går att handla mer effektivt och rationellt. Det är ett annat sätt att handla – och det blir billigare. Det är lättare att hitta kampanjer och rabatter som kompenserar kostnaden för leveransen.

Gunnar Casserstedt tror att fler kommer att börja handla i den digitala lanthandeln, inte minst de som sålt sina villor för att flytta in i ortens nybyggda lägenheter.

– Det är en vanesak. Det bästa är att man hjälper någon att handla några gånger, det är ju några steg att gå igenom. Men har man väl kommit över tröskeln finns ingen återvändo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!