De vita väggarna gapar tomma i Galleri Fiskhuset på Behmbrogatan 11 i Nyköping. I de tomma utställningslokalerna hörs bara sorlet från en projektgrupp som sitter på coronaavstånd och planerar hur man ska gå vidare i krisen.
– Vi försökte att ha Fiskhuset öppet, men det kom ju jättefå, säger Fiskhusets ordförande Birgit Båvner.
Hon är även sammankallande i Kulturstråket där flera av de 13 aktörerna har fått bomma igen. En av konstnärerna som har drabbats av coronakrisen är Håkan Groop som är känd för sina halvimpressionistiska landskapsmålningar och sina fyrplatsmålningar. Han målar även djur och har gett ut en barnbok som handlar om en gräsand som inte kan flyga.
– Mina resor är inställda, mina kurser är inställda, allt är inställt. Jag har ju ingen inkomst, säger han.
En annan aktör längs Kulturstråket är NloKal med den grafiska designern och målaren Nettan Lasseby.
– Jag fick ställa in fem utställningar och en kurs som var inplanerade fram till och med maj. De blev noll inkomst där till hyrorna. Det är i första hand det vi behöver, säger hon.
Affärsliv får träffa några av de personer som är inblandade i den nystart som planeras till den 30 maj. Då ska man kunna uppleva Kulturstråket i digital form på en ny webbsajt. Samtidigt öppnar Fiskhuset igen med en medlemsutställning som ska filmas och läggas ut på sajten.
– Då ska man kunna gå på Fiskhusets utställning hemifrån köksbordet, från sängen eller från Norrland, säger Birgit Båvner och fortsätter:
– När pandemin slog ner i världen kände vi att det inte funkar att jobba som vi har gjort. Vi måste lära oss något nytt och göra något tillsammans som blir digitalt och som inte bara är till för den här perioden utan också för framtiden.
En projektansökan skrevs och Sörmlands Sparbank beviljade 30 000 kronor till att göra en film om Kulturstråket och att skapa en webbsajt. Uppdraget har gått till Lindblad Studio med Mette och Bobo Lindblad.
Filmen kommer att visa en snabb vandring längs Kulturstråket med uppehåll hos var och en av de 13 aktörerna. Filmen kommer att finnas tillgänglig på den nya sajten www.kulturinyk.se. Där kommer det även att finnas en karta som visar hur stråket går. Man ska kunna klicka på aktörerna och komma vidare till deras hemsidor och Facebooksidor.
Framförallt ska det vara möjligt för aktörerna själva att kontinuerligt lägga upp filmsnuttar som visar vad de gör. Bobo Lindblad kommer i projektet att utbilda kulturutövarna i hur man kan göra enkla filmklipp med sina mobiltelefon.
– Nu sitter ju människor hemma. Jag tycker att det är jättespännande att bygga upp något nytt som gör att kulturen och konsten kan leva och komma ut till människor, säger Bobo.
– Vi konstnärer har sagt att vi filmar lite från alla utställningar som vi har. Då kan de som inte kan komma på utställningen ta del av den på hemsidan. Det är ett bra komplement, i synnerhet i dessa tider, säger Håkan Groop.
– På det sättet skapar vi också ett sätt att köpa konst. Vi vill ju verkligen finas kvar och det här är ett sätt att möjliggöra det, säger Nettan.