Så går utredningarna de grova våldsbrotten i Nyköping

Utredningen fortsätter efter skjutningarna och explosionerna i Nyköping. "Generellt finns det många utförare som kan tänka sig att begå sådana här brott – oftast unga pojkar", säger Daniel Eriksson hos polisen.

Daniel Eriksson, chef för enheten för grova brott, medger att polisen har fått göra hårda prioriteringar. Men det är de vana vid, säger han.

Daniel Eriksson, chef för enheten för grova brott, medger att polisen har fått göra hårda prioriteringar. Men det är de vana vid, säger han.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-09-26 19:07

– Vi har nog en bra bild över vad det är som har hänt. Det vi gör nu är att knyta personer till händelserna. Vi har två personer häktade. Nu ska vi avgöra om de är skyldiga och om det kan röra sig om fler personer, säger Daniel Eriksson, chef för enheten för grova brott. Han fortsätter:

– Det är lika mycket vår uppgift att hitta bevis som talar till de häktades fördel som till deras nackdel. När vi har berättat vad som har hänt ska åklagaren fatta beslut.

Söndagen den 27 augusti sköts det i Högbrunn, vilket inledde våldsvågen. Men det var dramatiskt redan på måndagen samma vecka. Då, den 21 augusti, hittades ett misstänkt farligt föremål i ett cykelförråd på Fruängsgatan. Daniel Eriksson bekräftar nu att det var "någon typ av granat" som hittades, men att utredningen står still i väntan på en analys från Nationellt forensiskt centrum.

– Det kan dröja ett tag. Egentligen är det inte ett prioriterat ärende.

Utreder ni en koppling mellan granatfyndet och det grova våldet?

– Det är lite för tidigt att säga. Vi har inte mycket att gå på, men vi ska se om det finns spår. Det skulle kunna vara fingeravtryck eller DNA från någon som redan är aktuell, eller kan komma att bli aktuell, i en utredning.

undefined
Det är ännu oklart om granaten på Fruängsgatan har en koppling till våldsvågen.

Nu sitter två män i 20-årsåldern häktade. En för skjutningen och sprängningen i Högbrunn, och en för att ha kört en bil med en skarpladdad bomb i. Med sig hade han en 14-åring pojke, som togs hand om av sociala myndigheter. De häktades förra veckan. Deras namn hemlighålls då det finns en hotbild mot dem, menar åklagare. 

Är de två häktade gängkriminella?

– Det ska understrykas att de bara är misstänkta, men oftast utförs den här typen av brott av folk som har någon form av koppling till gängkriminalitet, ja. Det är grova våldsbrott eller försök till grova våldsbrott. Och de brukar ske i kriminella nätverk.

Hur påverkar våldsvågen era andra utredningar?

– Vi gör hårda prioriteringar hela tiden. Det har vi gjort under en lång tid. Men självklart har vi en begränsad resurs och det här är utredningar som tar väldigt mycket resurser.

Om det kommer att lugna ner sig i Nyköping snart är svårt att säga, säger Eriksson.

– Det är inget specifikt som tyder på nya brott, men heller inget som tyder på att det kommer att bli helt lugnt. Generellt finns det många utförare som kan tänka sig att begå sådana här brott, oftast unga pojkar, säger Daniel Eriksson.

undefined
"Vi ska vara ihålliga, men samtidigt rädda om personalen som måste få tid till återhämtning", har polischefen Lisa Nilsson sagt tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!