– Lärarlönelyftet är inte genomtänkt så att det ger den kraft och styrka in i läraryrket som vi hade behövt. Vi fick pengar men hade vissa regler att förhålla oss till. Det har inneburit att många lärare som vi uppskattar ändå hamnar utanför. Genom lärarlönelyftet gavs inte möjligheterna att visa dem det.
Med den utgångspunkten tog divisionen kontakt med de lokala politikerna som sedan sköt till två miljoner till övriga lärare utöver normal lönepott.
– Det är en fantastisk insats som kommunen gör för att minimera risken för splittring, säger Anna Thörn.
Enligt facket handlar det om 185 kronor i månaden för de som står utanför lönelyftet?
– Jag har svarat facket att vi behöver återkomma hur vi ska göra det här. Jag väljer ändå att se att kommunledning och politiker försöker göra något.
Varför har de som fått pengar genom lärarlönelyftet fått olika mycket pengar?
– Vi har haft långa diskussioner i ledningslaget, med utbildningschefer och rektorsgruppen om hur vi på bästa sätt ska använda de här pengarna. Samtliga fack var inbjudna men har avböjt att vara med. Hade vi gett alla lika mycket hade det också upplevts som ojämnt. För de som tjänar mindre blir det procentuellt högre. Då hade vi fått den diskussionen. Hur vi än gör är det en svår uppgift.
Hur ser du på kritiken att skolledarna inte har så mycket tid att var ute i verksamheten och att det i sin tur har påverkan på bedömningen?
– Det är en ständigt pågående process att utveckla pedagogiskt ledarskap och det jobbar vi på. I frågan om bedömning har jag fullt förtroende för hur skolledarna har använt det här bidraget.