De flesta almar längs Nyköpingsån är döda eller är på väg att dö. Träden har drabbats av den så kallade almsjukan som på senare år har ökat rejält i Nyköping. Trädsjukdomen sprider sig mellan almar och gör så att de sakta vissnar och dör. Innan almsjukan blev utbredd i området togs alla angripna träd bort direkt för att sjukdomen inte skulle spridas. Men i dag har den blivit så allmänt utbredd att kommunen inte hinner ta bort alla träd.
- Sommarens torka har påskyndat sjukdomsförloppet vilket är väldigt olyckligt. Under sommaren och semestertider måste vi prioritera annat arbete och har inte resurser eller möjlighet att ta bort alla sjuka träd, säger Helena Göransson.
Endast döda träd som utger fara för allmänheten fälls under sommaren. Ett antal almar kommer att tas bort under vinterhalvåret, men de träd som bara är lätt angripna kommer då att få stå kvar.
Enligt Helena Göransson är nästan alla almar angripna i Nyköping. Almen är hotad över hela Sverige och i Skåne finns det snart nästan inga almar kvar enligt Helena. Men det finns ändå hopp inför framtid genom en ny sorts alm från Nederländerna.
- Den kan faktiskt få infektionen men ska sedan läka och klara sig. I våras planterade vi två sådana almar vid Tovastugan och en vid Perioden. Det är värt att pröva och vi hoppas verkligen kunna behålla karaktären i Nyköping.