Dold grafitta kostade kommunen 70 000

Den omdiskuterade väggmålningen av Carolina Falkholt kostade kommunen drygt 70 000 kronor. Men kommunen väntade nära fyra månader med att betala konstnären.

Nyköping2014-07-24 20:48

Konstverket, som kallas "Övermålning" av konstnären Carolina Falkholt, är nu inkapslat och dolt på nya högstadieskolan i Nyköping. I början på juni byggdes det en vägg för att dölja den kontroversiella målningen och kommunen har trots det omdiskuterade avtalet med konstnären betalat fakturan.

SN har tagit del av kommunens fakturor i ärendet och Carolina Falkholt skickade en faktura till kommunen i februari som skulle betalas innan 24 mars i år. Men inte förrän 26 juni fick konstnären lön för mödan. Pasi Rönkkö är projektledare för bygget av nya högstadieskolan i Nyköping och han förklarar att den sena inbetalningen inte var kommunens fel. Konstnären hade, enligt kommunen, skickat fakturan till fel adress.

– Egentligen väntade vi inte länge med fakturan, utan när den väl kom fram till oss gick det rätt fort tills vi betalade den, säger han.

I början på juni kunde SN berätta att kommunen inte ville betala Carolina Falkholt för konstverket. Kommundirektör Erik Carlgren förklarade då att hon inte hade följt överenskommelsen med Nyköpings kommun. Konstnären hade strukit en passus i avtalet som gav kommunen rätt att godkänna konstverket före betalning och hänvisade till sin konstnärliga frihet och att hon aldrig skulle gå med på ett sådant villkor.

– När fakturan ligger hos oss måste vi ta ställning om den stämmer med beställningen, säger kommundirektör Erik Carlgren och fortsätter:

– Hon hade inte följt avtalet som sa att konstnären skulle visa en skiss på konstverket innan hon gjorde det. Men vi släppte in henne och godkände att hon påbörjade konstverket, därför betalar vi fakturan.

Totalt fick Carolina Falkholt 51 050 kronor för konstverket och arbetet, inklusive logi och färg. För att täcka över "grafittan" fick kommunen betala 18 463 kronor. Sammanlagt betalade Nyköpings kommun alltså 69 513 kronor för ett konstverk som nu är inkapslat och inte kan beskådas av eleverna eller allmänheten.

Vad har konstverket för värde för kommunen, förutom de 70 000 kronor som betalades?

– Det har ju funnits ett medialt värde som inte har varit kommunens intresse. Det viktigaste för oss är att vi kan slå upp dörrarna till en fantastiskt fin skola enligt tidplanen. Vi har på ett sätt lagrat väggmålningen likt många andra konstverk som kommunen äger, och det är inte säkert att väggmålningen kommer vara övertäckt för evigt, säger Erik Carlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om