– Det går bra för oss. Kunder från hela världen står på kö. Det är naturligtvis roligt men utvecklingen för också med sig utmaningar, säger Delphine Servot, vd på Cyclife.
Hon sitter i Cyclifes tegelbruna kontorsbyggnad på Studsvik tech park tillsammans med Arne Larsson, teknisk chef. På området finns också Studsvik Nuclear AB och AB Svafo, två andra Nyköpingsbolag som bedriver kärnteknisk verksamhet.
Cyclife ägs av världens största kärnkraftsbolag, franska EDF (Electricité de France). Verksamheten i Nyköping går ut på att volymreducera radioaktivt avfall och rengöra radioaktivt förorenad metall från kärnkraftverk. Lejonparten av avfallet är metaller, som efter att ha genomgått behandlingsprocessen kan friklassas för tillverkning av nya produkter.
– Det finns inga begränsningar för hur metallen kan användas. Kunderna som köper metallen använder den på samma sätt som vilken metall som helst vid tillverkningen av nya produkter, berättar Arne Larsson.
Även om det är bra att metall från kärnkraftsverk kan återvinnas, är det inte i metallvärdet som affären ligger. Den stora ekonomiska vinsten uppstår på ett annat sätt. När metallen återvinns, minimeras mängden radioaktivt avfall som för dyra pengar måste placeras i slutförvar.
Ett stenkast från kontorsbyggnaden står containers staplade på varandra i långa rader. I varje container ligger avfall som väntar på att dekontamineras.
För några år sedan – efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 – var området nästan tomt. Då var kärnkraften ifrågasatt och många kärnkraftverk stängdes av. Containerberget speglar den omsvängning som skett. Gamla anläggningar monteras ner för att ersättas av nya kärnkraftverk.
– I dag förlängs också livstiden för många kärnkraftverk. I en del fall pratar man om att förlänga livstiden till 80 eller till och med 100 år, berättar Arne Larsson.
För att livstiden ska kunna förlängas måste kärnkraftverken renoveras. När olika delar byts ut uppstår lågaktivt avfall och det innebär mer jobb för Cyclife.
– Just nu är det en utmaning att hinna med alla kunder, säger vd Delphine Servot.
Under förra året nyanställdes 25 personer. Men det räcker inte. Anläggningens kapacitet måste också växa.
I närheten av containerområdet ligger Cyclifes smältverk. Här rengörs metallen och smälts ner till göt, stora metallklumpar som efter omfattande kontroller kan säljas på den öppna marknaden.
Inom tre år, 2025, ska det finnas ytterligare ett smältverk på området, berättar Delphine Servot.
– Varje år fram till dess måste vi nyanställa 25 personer, bland annat för att ha personal till den nya produktionslinan.
När smältverket står på plats kommer bolaget ha 200 anställda och vara en av Nyköpings absolut största privata arbetsgivare.
För en del av de nya tjänsterna räcker det med gymnasieutbildning. För andra tjänster krävs högskoleutbildning.
– Det blir en utmaning att hitta rätt kompetens. Det byggs ny kärnkraft på flera platser i världen i dag. Då uppstår konkurrens om välutbildad personal, säger Delphine Servot.
Det är inte bara på containerbergets storlek som det märks att det blåser nya kärnkraftsvindar. Arne Larsson märker det även privat.
– Förr drog jag mig ibland för att på en middag berätta att jag arbetade inom kärnkraftsindustrin. Så är det inte längre. I dag är det inne att jobba med kärnkraft och inte minst återvinning.