På bara en månad har grundvattennivåerna i de små grundvattenmagasinen sjunkit kraftigt i östra delen av Södermanland visar SGU:s mätningar för april. Det innebär att även hushåll med egen brunn bör vara varsamma med vattenkonsumtionen. Enligt Bo Thunholm finns det flera orsaker till den snabba förändringen, men den tidiga torkan är i kombination med värmen är en starkt bidragande orsak.
– Växtsäsongen startade tidigt i försommarvärmen och då tar träd och annan växtlighet med djupa rötter det lilla vatten som finns. Eftersom att marken redan är kraftig uttorkad finns det all anledning att följa utvecklingen noga nu, säger han.
SN har tidigare skrivit om att det råder bevattningsförbud i både Nyköping och Oxelösund till följd av nivåerna i de stora grundvattenmagasinen, som är långt under de normala.
Från Nyköpings vatten har man manat till försiktighet och understryker att förbudet gäller mot att göra stora vattenuttag – som att exempelvis fylla pooler eller vattna gräsmattan, men att det inte blir några påföljder för den som bryter mot förbudet. Bo Thunholm tycker dock att kommunerna bör kontrollera att förbudet efterföljs.
– Det är viktigt att restriktioner som införs efterföljs, annars blir det meningslöst.
Enligt Niclas Hjert, hydrolog på SMHI, reagerar de stora grundvattenmagasinen långsamt på nederbördsförändringar, medan de små reagerar snabbt. Skulle det falla stora mängder regn kan därför de små vattenmagasinen fyllas på relativt snabbt, medan det går trögare att fylla på de stora.
– Vi mäter vattenbalansen mellan inflöde och utflöde i vattenmagasinen och det är inte toktorrt. De första tre månaderna föll det betydligt mer nederbörd än normalt, det fyllde på de små magasinen. Däremot ligger den totala nederbördsmängden under senaste året långt under den normala, därför sjunker nivåerna i nästan alla vattenmagasin snabbt nu, säger Niclas Hjert. Han räknar inte heller med någon större påfyllning den närmaste framtiden.
– Maj är normalt sätt en av de torraste månaderna på året.
För att få normala nivåer i de stora grundvattenmagasinen behövs betydligt mer nederbörd än normalt under flera månader. SGU uppmanar kommunerna att bevaka utvecklingen noggrant och vid behov överväga att införa åtgärder för att minska vattenförbrukningen. Enskilda brunnsägare bör vara extra uppmärksamma.