Dramatisk ökning av viltolyckor

Antalet viltolyckor ökade med 28 procent under årets första tre månader. ­­– En lavinartad ökning mot föregående år, säger Jan Olevall, viltolycksansvarig polis i länet.

Foto:

Nyköping2019-04-09 19:08

Enligt färsk statiskt från Nationella vildmarksrådet inträffade 883 viltolyckor på länets vägar under årets tre första månader. Motsvarande siffra för 2018 var 686. Kollisioner med rådjur toppar olycksstatisktiken medan olyckor med dovhjort står för en stor del av ökningen.

Jan Olevall ser allvarligt på den negativa utvecklingen men kan i nuläget inte säga om ökningen är tillfällig eller ett trendbrott.

­– Biltrafiken ökar med 3,6 procent varje år och viltolyckorna brukar följa den kurvan. Samtidigt har folk blivit mer anmälningsbenägna i samband med viltolyckor och rapporterar i större uträckning in tillbud med vilt. Det gäller även den spårbundna trafiken där tågbolagen i princip ringer in allt numera, säger Jan Olevall.

De senaste åren har dovhjortstammen ökat kraftig i vissa delar av Sörmland, men inte heller det förklarar uppgången. Väder och vind kan också påverka olycksstatistiken och snörika vintrar märks ofta en uppgång i antalet olyckor. Men framför allt påverkar hastigheten i biltrafiken olycksstatistiken.

Viltolyckor för med sig enorma samhällskostnader och för att förebygga viltolyckorna har Nationella vildmarksrådets regionråd intensifierat det förebyggande arbetet. I rådet sitter bland annat representanter för polis, LRF, Svenska jägareförbundet, Trafikverket och försäkringsbolag.

­– Det handlar om allt från att sätta upp tillfälliga varningsskyltar som varnar för vilt, till viltstängsel och strategiska utfodringsplatser, berättar Jan Olevall.

Svenska jägareförbundet Sörmlands representant i viltolycksrådet är Björn Granquist som också har hand om eftersök av vilt efter olyckor. Han håller med om att det är en oroväckande utveckling, men tror att det kan vara en rad omständigheter som lett till ökningen, där sommarens torka kan vara en bidragande orsak.

– Torkan var ytterst allvarlig även för viltet. Markägare ställer i regel ut ensilagebalar i skogen för att hålla viltet på plats, men efter sommarens torka har det rått foderbrist och det finns inget ensilage att utfodra djuren med. Då söker sig rådjur och dovhjort till öppna ytor. Särskilt attraktivt för djuren är det längs vägkanterna där saltet gör att snön smälter snabbt och det kommer upp små gröna strån tidigt, säger han.

Rådjur toppar olycksstatistiken

Inrapporterade olyckor januari-mars 2019:

479 rådjur

152 dovhjort

15 kronhjort

1 mufflonfår

45 älgar

188 vildsvin

Om olyckan är framme:

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

Ring 112 och anmäl olyckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!