Juliettes ögon lyser när hon förklarar varför det är så roligt att arbeta som lärare.
– Att vara lärare är som att vara läkare. Man får hjälpa andra människor och fungera som en stödjande hand för dem.
I 30 års tid har Juliette Hendo undervisat syriska gymnasieelever i filosofi och samhällskunskap. Men efter flykten till Sverige för ett och ett halvt år måste hon börja om från noll i livet – och samtidigt lära sig ett helt nytt språk.
– Svenskan är ett väldigt svårt språk, men jag har viljan och vill verkligen lära mig. Det svåraste är att prata, då måste man tänka på varje ord man säger. Att läsa är lite lättare.
Under hösten ska Juliette förhoppningsvis kunna ta det första steget mot ett jobb i nya hemlandet. På Nyköpings Folkhögskola får 16 flyktingar med lärarutbildning chansen att i höst läsa svenska och samtidigt få lite koll på hur skolan i Sverige fungerar.
– Man blir inte lärare på den här kursen, men tanken är att vi ska skapa förutsättningar för att få ut människor i arbetslivet så fort som möjligt. Vi vill också ge lite hopp till dem som kommit hit. Det är lätt att bli sittande passiv på flyktingboenden i väntan på asyl eller kommunplacering, säger Anne-Marie Karlsson som är rektor på folkhögskolan.
Rosef Osso, även hon lärare från Syrien, hör till dem som otåligt väntat på att få lära sig svenska. Hon har varit i Sverige i ett drygt år, bor i Nävekvarn i väntan på kommunplacering och har fått läsa svenska på boendet en gång i veckan.
– Det räcker inte. Jag vill lära mig svenska fort så jag kan prata med människor som bor här. Jag vill fortsätta det liv jag tappade när jag lämnade Syrien.
Det nya språket är dock knepigt att ta till sig och intervjuerna sker med tolkhjälp. Men när fotografen Jens Alvin senare förklarar på engelska hur han tänkt sig bilderna avbryter Rosef med ett skratt:
– Du får prata svenska. Vi måste lära oss.
Rosef har dubbla universitetsutbildningar med sig från Syrien, både en lärarexamen och en examen i arabiska. Examensbevisen kom med i väskan vid flykten, men alla arbetsbetyg blev kvar i hemlandet.
– Jag tänkte inte på att ta med dem, säger Rosef som undervisat både på låg- och högstadiet och som hoppas att så småningom kunna jobba som lärare även i Sverige.
Specialkursen för utbildade lärare är en av tre nya folkhögskolekurser som ingår i regeringens satsning "Svenska från dag ett". Kurserna är till för den som ännu inte fått uppehållstillstånd eller kommunplacering, och som därför inte får börja läsa svenska på SFI.
– Det har varit lätt att fylla platserna. Det finns många högutbildade flyktingar som bara längtar efter att få ta del av språkundervisning, säger Anne-Marie Karlsson som hoppas att kurserna ska kunna fortsätta till våren.
– Vi ska ansöka om pengar för nya kurser och skulle gärna ta emot fler elever. Det stora problemet just nu är hur vi ska få plats. Vi har redan fullt i alla lokaler.