Drönare kan hjälpa vid 112-larm – men Nyköping har ingen egen

Självstyrande drönare som skickas ut på 112-larm har visat sig effektiva för att ge larmpersonal en lägesbild när de är på väg ut på ett larm. Nyköping har ingen egen drönare – något den lokala räddningstjänsten har högt på sin önskelista.

Drönare var på plats före uttryckningspersonal i 9 fall av 10, när Västra Götalandsregionen provade att skicka ut drönare på larm om trafikolyckor, bränder och drunkningar.

Drönare var på plats före uttryckningspersonal i 9 fall av 10, när Västra Götalandsregionen provade att skicka ut drönare på larm om trafikolyckor, bränder och drunkningar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nyköping2024-08-12 11:41

I Västra Götalandsregionen har man provat att skicka ut självstyrande drönare till trafikolyckor, bränder och drunkningar. Idén med projektet var att drönarna snabbt skulle kunna ta sig till platsen för ett larm, och sända video till larmcentralen. Utryckningspersonalen skulle då få en tydligare lägesbild innan de anländer till insatser, hoppades man.

– Vi såg att det borde finnas ännu mer potential i hur man kan använda sig av drönare. Vi funderade på hur vi kan använda video, och i andra studier har man kunnat se att video gör att det fattas bättre beslut på larmcentralerna. Vilket ju är ganska logiskt, säger Magnus Kristiansson, doktorand vid Karolinska Institutet och innovationsledare vid Västra Götalandsregionen.

undefined
Magnus Kristiansson har lett projektet med drönare i Västra Götaland.

Resultaten har varit positiva, berättar han. Drönarna var i snitt två minuter snabbare till larmplatser än ambulans och räddningstjänst, och kom först i nio fall av tio.

I Nyköping finns det ingen drönare, och när räddningstjänsten behöver en måste den flygas från Stockholm. Peter Lifvenhage, vakthavande insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst, vill gärna se att det förändras.

– Det kan ju ta tid att få hit en drönare, och ofta väldigt dyrbar tid. Så jag skulle jättegärna ha en i Nyköping, så klart. Vi hade vi köpt in en imorgon om vi fick bestämma helt själva.

undefined
Peter Lifvenhage önskar att det fanns en drönare stationerad i Nyköping.

– Men jag tycker ändå att det har fungerat bra, samarbetet med andra regioner där vi delar på drönare. Skillnaden är att vi inte kan ha den med oss när vi åker ut på jobb, och det finns många tillfällen där det hade varit väldigt användbart att ha det som ett verktyg i verktygslådan. Nu är det lite att vi lånar verktyg av andra, säger Peter Lifvenhage.

undefined
Vid skogsbränder har där drönarfilmad video har visat sig vara särskilt användbart.

Vid skogsbränder är det ett särskilt effektivt verktyg. Vid en utbredd skogsbrand kan drönare ge räddningstjänsten en överblick av brandområdet, och ännu viktigare, enligt Peter Lifvenhage:

– Med drönare kan vi hitta en skogsbrand som tidigare hade kunnat ta oss timmar att leta upp. Då får man skicka ut folk som får springa och leta i skogen, och hittar man den inte kan en liten brand plötsligt bli en väldigt stor brand. Så vid skogsbränder, där är drönaren helt ovärderlig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!