Det globala matsvinnet är världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA.
I Sverige slängde vi 1,3 miljoner ton matavfall under 2016 och hushållen svarar för den absolut största delen. Varje år kasseras ungefär 19 kilo fullt ätbar mat per person, 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken utöver det, enligt Livsmedelsverket.
Det är inte bara problematiskt för klimatet utan även för plånboken. Ett hushåll kan spara tusentals kronor per år genom att minska svinnet.
Frilansjournalisten och författaren till boken Svinnlandet, Andreas Jakobsson har tagit saken i egna händer.
Han har sedan 2013 dumpstrat, det vill säga plockat mat ur butikernas containrar till både sig själv och sin familj.
Rotandet har dessutom blivit till en karriär - han åker runt och föreläser i ämnet.
I våras drog han i gång ett experiment där ett paket fil ställdes in i kylen för att plockas fram ett halvår senare.
Innan han stoppade filen i munnen hörde han av sig till matproducenten för säkerhetsskull och det blev lugnande besked. "Den kan få en besk smak men blir inte farlig" sa kvalitetschefen på Arla i en intervju till magasinet Filter.
Andreas Jakobsson var skeptisk när det var dags att prova men kunde snabbt konstatera att den smakade och luktade som vanlig fil - den var bara lite syrligare än vanligt.
I TV4:s nyhetsmorgon upprepades experimentet med yoghurt som också stått sex månader i kylskåpet och resultatet blev detsamma - den smakade gott. När klippet sedan lades ut på nätet kommenterades det flitigt.
– Jättemånga undrade över vad det är för tillsatser för att det ska hålla så länge. Men det är ju inga tillsatser alls, säger Andreas Jakobsson.
Fil och yoghurt pastöriseras och dessutom tillsätts mjöksyrabakterier vars kultur är så pass sur att sjukdomsalstrande bakterier inte trivs.
Som dumpstrare är Andreas Jakobsson van med att äta mat där bästeföredatumet har passerats och tycker att märkningen helt borde tas bort.
– Sjukdomsframkallande bakterier uppstår inte ur tomma intet. De måste vara där från början eller tillkomma. Förpackningen håller det ute, säger han.
Däremot tycker han att konsumenter ska ha lite mer respekt för sista-förbrukningsdags-märkning, eftersom det kan medföra hälsorisker att inte följa dem.