Den här sommaren har översvämningar – och efterföljande vattenskador – blivit högaktuellt. Bland annat har hus blivit översvämmade i Trosa och Gävle. Enligt klimatforskningen får vi räkna med mer extremväder framöver och med det även högre kostnader för samhället.
Efter skyfallet i Gävle i augusti, då det föll 162 millimeter regn under kort tid, har försäkringsbolagen fått in flera tusen anmälningar om vattenskador. Enligt FN:s klimatpanel, IPCC:s prognos för norra Europa, kommer översvämningar efter skyfall troligtvis att öka i framtiden. Någon som försäkringsbolagen håller ögonen på.
– Blir det här ett återkommande problem, att naturfenomen leder till vattenskador som är en ganska kostsam skadetyp, är det klart att det påverkar premierna. Vår ambition är att på alla sätt hålla nere premierna, sa Jenny Rudslätt, skadechef på If försäkring, i en intervju med TT efter skyfallen i Gävle.
Med ett slitet vattenledningsnät ökar även risken att det blir vattenläckor i stil med den i Stenkulla i september 2020, då Medleys gym översvämmades och fortfarande, snart ett år senare, håller på att saneras.
Kustnära samhällen kan också råka ut för översvämningar under extrema väderhändelser. Ett exempel på det var när vattnet i Östersjön steg kraftigt under ett dygn i februari 2020 och flera platser i Oxelösund, bland annat bostadsområdet vid Sjöängsvägen, var nära att översvämmas.