Lågkonjunktur väntar: "Tänker på lån och räntor"

Pressade hushåll drar ner på konsumtionen i höst och i vinter. Detta medför att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur efter årsskiftet.

Daniel Berg, 26 år, och hunden Ulla är inte oroliga över stigande priser i vinter.

Daniel Berg, 26 år, och hunden Ulla är inte oroliga över stigande priser i vinter.

Foto: SN och Privat

Nyköping2022-08-19 09:10

– Under året så har de svenska hushållen känt av inflationen ordentligt. Allt från drivmedelspriser, elräkningar och att fylla en varukorg på livsmedelsaffären. Enligt de prognoser vi har idag kommer det bli värre innan det blir bättre, säger Mikael Melin, kundansvarig för Private Banking på Sörmlands sparbank.

Matpriserna har ökat med dryga tio procent sedan årsskiftet och bristen på gas i Europa visar på att energipriserna kommer att bli rekordhöga inför vintern.

– Det pratas om att elräkningarna kan bli dubbelt så höga som förra vintern, säger Melin.

Riksbankens mål är att inflationen ska vara 2 procent per år men under juni låg det på 8,5 procent. Enligt SCB:s mätningar har inte inflationen varit så pass hög sedan 1991.

– Inflationen kommer vara fortsatt hög under vinterhalvåret för att sedan falla tillbaka under våren 2023 och närma sig normala nivåer. Senaste inflationssiffran landade på 8 procent för juli, vilket var något under förväntningarna. Det är glädjande!

Allt detta tyder på att hushållen kommer att dra ner på konsumtionen i höst och vinter vilket bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur till nästa år.

– I dagsläget är det fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft. I takt med att konsumtion, efterfrågan och tillväxten bromsar in kommer det successivt slå igenom på både sysselsättning och arbetslöshet. Det gör att arbetslösheten kan bli något högre under 2023.

Dock har priset på bensin och diesel minskat något under sommaren, tack vare en ökad produktion. Man har sett till att öppna kranarna för en ökad tillgång vilket pressar priset nedåt. Men historiskt är det fortsatt på en hög nivå.

undefined
Daniel Berg, 26 år, och hunden Ulla är inte oroliga över stigande priser i vinter.

För Nyköpingsbon Daniel Berg, 26 år, har inflationen inte påverkat ekonomin – av en tillfällighet. Då hans sambo fått ett nytt jobb behöver hon inte längre åka bil varje dag.

– Vi ligger typ plus-minus-noll tack vare det. Sen hade vi ju tjänat pengar på det om inte priserna gått upp.

Han känner heller ingen oro över kostnaden av el och värme under vintern. Bostadsföreningen har ett bra avtal och solceller på taken hjälper till att avbelasta kostnaderna.

– Jag tänker mest på lån och räntor. Planen är att vi amorterar lite extra nu så vi kommer ner till 70 procents belåningsgrad. Då kan vi välja att amortera mindre om det skulle behövas. Och vi är nästan där. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!