Makarnas hotellkamp prisades på näringslivsgalan

I 30 år har Marie Alexandersson drivit Blommenhof hotell med sin man Thomas Jakobsson. De har ägt det i 25. Nu belönades de med titeln Årets företagare. "Det är ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb" säger hon.

Blommenhof hotell firar titeln Årets företagare

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-03-17 11:43

– Men det är också någon som förpliktigar framåt, känner jag. Det är inte bara att man tar emot ett pris för vad man gjort, det sätter även ribban för framtiden. Att hålla i, säger Marie Alexandersson efter förra helgens Näringslivsgala, som SN liverapporterade från.

Det vita hotellet syns tydligt från E4. Det har under Maries och hennes man Thomas Jakobssons rattande rest sig som fågeln Fenix. Hotellet kan bland annat erbjuda 180 sängplatser, spa, padelbanor, god mat och arbete för 23 fast anställda.

– Hotellet har en lång historia. Det var sanatorium till en början. Under 1980-talet var det ett litet frukosthotell, sedan har vi förvaltat det. Vi har i rum ökat med 70 procent under de här åren och i antalet lokaler med det dubbla, så det är klart att det händer saker hela tiden. Det är roligt för oss men även för gästerna. Det är en ständig utveckling.

undefined
Här kommer det nya köket att ligga. Det är nästa steg i utvecklingen.

Nu bygger de ut hotellet med 400 kvadratmeter, varav 200 blir ett nytt kök.

– Med utbyggnaden kommer vi att kunna göra vissa förändringar. Vi kommer att göra om i Skogens ro (anläggningens spaavdelning, reds anm.), utveckla nya upplevelser. 

De kommer även satsa mer på mikrogrönt för att dels kunna använda av det själva i köket, dels i bästa fall kunna leverera vidare till andra restauranger.

– De handlar om att man odlar smågrönt. Nu har vi broccoli och rädisor tror jag. Man sår frön sedan står det i mörker en vecka och ljust i en vecka. Det är som när man var barn och odlade krasse kan man säga. Det är mycket näring och energi i det, säger Marie Alexandersson.

undefined
Marie Alexanderssons son Simon Jakobsson hjälper elektrikern med dragningar av elkablar.
undefined
Spaavdelningen, Skogens ro, tillhör de saker som kommit till i verksamheten under de senaste åren.

Det bubblar upp nya idéer hela tiden?

– Ja, det gör det. Men man får se till att ta ned alla bollar och göra klart innan man fortsätter. Sen är det så att vår personal driver på och kommer med små förslag som är viktiga för helheten också.

Om du ser tillbaka på alla år ni levt med hotellet, skulle du göra om det igen?

– När vi kom till Blommenhof var det tomt, inga gäster, så det är klart att första resan att få upp Blommenhof på benen var tung. Vi lade mycket tid där. Men vi var unga och hade inga barn. Det är så med företag. Det är det som är spännande. Man går in med liv och lust och räknar inte på någon timlön utan kör på. Och det är väl därför vi har små företag. Det finns någon som har laddat med mycket kraft, energi och kreativitet och förhoppningsvis blir det utdelning så småningom.

Hon fortsätter:

– Nu har vi en uppbyggd verksamhet, som visserligen kräver arbete av oss alla, men det är inte alls som de första fem åren när man jobbade i stort sett hela tiden. De åren vill jag inte ha igen. Därför var det skönt att vi kom igenom corona och inte blev för vingklippta, för det hade varit jobbigt att börja om från scratch.

undefined
Anna Holmsell och Lena Groth är receptionister på Blommenhof hotell. Marie Alexandersson berättar att det finns 23 fast anställda men att 70–80 personer jobbar inom verksamheten med något.
undefined
I hotellobbyn på Blommenhof hotell möts man av receptionisten Lena Groth.

Vad har varit det svåraste under den här resan?

– De första coronamånaderna. Det var så oberäkneligt. Varken vi eller världen hade någon erfarenhet. Där var det som att vara ute på ett öppet hav med stora vågor. Vi visste inte var land fanns. Det var den mest kaotiska tiden. Men i efter hand kan man se att vi fick ihop det, men just då var det gungigt och stormigt.

Vad har varit lättast? Något projekt som ni seglat igenom snabbt?

– Det är att vi har roligt. Att Blommenhof är en enda stor familj. Jag tror att alla som jobbar för oss vill väldigt väl, att vi vill stötta varandra och Blommenhof. Det som var viktigt, och som gjorde att vi klarade oss långsiktigt, var att vi byggde Skogslängtan, som gav oss nya rum. Det gav oss en utväxling, bättre lönsamhet. Det kan vara svårt att vara för liten. Jag uppskattar små företag, de är trevliga och ger en personlig charm till en stad, men det kan vara tufft för en liten entreprenör att få till en lönsamhet.

undefined
Priset som Årets företagare 2024 är Marie Alexandersson väldigt stolt över.

Blommenhof hotel kommer att fira titeln Årets företagare hela året säger Marie Alexandersson.

– Micael Dahlén (ekonomiprofessor och lyckoforskare, reds anm.) lärde oss på galan att det var viktigt att fira för att bli lycklig, så han rekommenderade att vi skulle ta ut segern i förskott så det gjorde vi. Vi skålade för vinsten innan vi vunnit. Så så började det. Vi har känt en värme från andra företagare också att vi är värda priset.

I torsdags var personalen inbjuden för att med bubbel och mat, berättar Marie Alexandersson.

– Det är ett pris för alla som jobbar på Blommenhof, men även för gäster och samarbetspartner.

Maries starta eget-råd

Marie Alexanderssons bästa råd när man ligger i startgroparna för att starta ett företag:

"Att man har känslan att det är roligt. Det krävs mycket energi och kraft för att starta ett företag. Det är få som kan starta ett företag med lillfingret och så går det bra."

"Att man tror på sin idé, att inte vara rädd att plöja in pengar och tid."

"Att lyssna på andra, men även sig själv och sedan börja kämpa. Man ska inte räkna timmar. Därför måste man tycka att det är vansinnigt roligt. Man ska inte göra det för att tjäna pengar eftersom man kanske inte ens kommer dit."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!