– Det känns oroligt. Det blir mycket kånkande och dragande, säger Elisabeth Edman, kock på kommunens måltidsservice.
Renoveringen av Tystberga skola och förskola, som kostar cirka 50 miljoner kronor, har SN berättat om flera gånger.
Förskolebarnen, som har ätit i byggnaden med tillagningskök, ska nu äta där förskolan är. Maten måste således transporteras från tillagningsköket. Matvagnarna ska hissas ner till marknivå, sedan rullas över skolgården och tillbaka.
Elisabeth Edman visar den lätt kuperade sträckan:
– Här ska vi då dra vagnarna i ur och skur. Vi har fått en elektrisk vagn, men den får inte användas när det är snö eller is eller mer än 20 minusgrader ute.
Hon visar det nybyggda mottagningsköket.
– Det är för litet. Matvagnarna måste stå i korridoren i förskolan, för de får inte plats i köket. Vi har ingenstans att ha sopor, så de kommer att vara här där barnen leker, säger hon.
Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare underrätta skyddsombud om förändringar av betydelse för arbetsmiljön. Ombud ska delta vid planering av nya eller ändrade lokaler och arbetsmetoder.
Det har inte skett.
I stället var det via personal som skyddsombudet, som inte arbetar på skolan, blev inkallat. Då gjorde hen en begäran om arbetsmiljöåtgärder hos Arbetsmiljöverket, en 6:6a. Där beskrivs bland annat risker med transporten av matvagnar, mottagningskökets storlek och många tunga lyft.
Ombudet ser även en risk för att Livsmedelsverkets regelverk om mathygien inte följs.
– Det finns risk för kontaminering när matvagnar ska stå i korridoren där barn leker. Man vet inte om maten är säker om barn varit där och pillat, säger skyddsombudet som ställer upp på intervju, men inte vill framträda med namn.
Jens Eriksson, enhetschef för måltidsservice, säger att han inte tyckte att det var en så stor förändring att skyddsombudet behövde kopplas in.
– Men där har jag brustit, säger han nu.
Efter sitt besök gjorde skyddsombudet en riskanalys. Den visar en rad brister i kökspersonalens tilltänkta arbetsmiljö.
– Det hade inte gjorts innan, säger hen.
Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsgivaren göra en skriftlig riskbedömning när ändringar i verksamheten planeras.
– Det handhavandet missades i det här fallet. Av det här har jag fått lära mig att skyddsombudet självklart ska vara med i ett mycket tidigare skede och då hade vi nog gjort en riskanalys, säger Jens Eriksson.
Emil Ilmarsson, projektledare för renoveringen av skolan, föreslår alternativa lösningar:
– Står det i vagnens beskrivning att man inte får köra på is så får man kanske försöka gå vid sidan om eventuell isfläck. Om det vräker ner snö och man inte hinner ploga så har vi sagt att vi kan gå med barnen över till matsalen.
Det blir svårt, tror kocken Elisabeth Edman:
– Det finns ingen ledig plats så de barnen måste i så fall börja äta vid tio eller halv ett. Vi har inga barnstolar eller pipmuggar.
Risken att barn ska kontaminera maten om vagnarna står i korridoren är liten, menar enhetschef Jens Eriksson:
– Men det ska givetvis inte vara sopor där barn leker. Det måste vi lösa.
Han säger att transporten med matvagnar över skolgården är rimlig.
– Det görs på andra enheter. Men det är olyckligt, jag förstår ju att det inte är ett optimalt arbetssätt. Det är nog bara att laga efter läget där ute. Vi ska ha en till riskanalys när vi haft det här i bruk.