Efter bråken på Gripen – låsta dörrar och kameror på väg

Övervakningskameror och låsta dörrar. Nu försöker Gripenskolans ledning säkra skolan. "Jag fattar beslut nästa vecka", säger rektor Heléne Linder.

Flera polispatruller kom till Gripenskolan efter att personal larmat om att elever skrek och kränkte varandra. Flera ska ha knuffat varandra men ingen blev fysiskt skadad.

Flera polispatruller kom till Gripenskolan efter att personal larmat om att elever skrek och kränkte varandra. Flera ska ha knuffat varandra men ingen blev fysiskt skadad.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-11 12:03

Efter en misshandel i slutet av augusti och tisdagens storbråk på skolan har frågan blivit brännande aktuell. 

– Kommunen har redan planerat för kameror på skolan. Nu förbereder vi ett legitimationssystem där alla dörrar är låsta, precis som på Skavsta och Nicolaiskolan, säger Helene Linder. 

Inpasseringssystemet vässas betydligt jämfört med de nuvarande taggarna på Nicolai och Skavsta, planen är att nyckeltaggen förstärks med namn och bild på den som har rätt att vara på skolan.

– Skolan är ingen allmän plats, det är svårt för oss att veta om det stämmer när en ungdom säger att de går här.

Det nya inpasseringssystemet har utretts under våren men den senaste tidens händelser har gjort att frågan nu fått högsta prioritet.

– Vi jobbar för att få igång det så snabbt som möjligt. Vi har stämt av med facken och alla är positiva, säger Heléne Linder.

Under tisdagen kom ett stort antal polispatruller till skolan efter att elever skrek och hetsade mot varandra ute på skolgården. Det började inne i en korridor men skolpersonal fick snabbt ut eleverna, säger rektorn. Polisen larmades.

– De gjorde en trafikkontroll i närheten, därför kom flera bilar samtidigt.

Enligt Heléne Linder var det inga elever som slogs men ungdomarna "tjafsade" och förnedrade varandra. Inne i korridoren var det ett tiotal inblandade ungdomar, ute på skolgården anslöt minst lika många. 

Vad handlade det om?

– Det vet jag inte. Jag vet ungefär vad de sa till varandra och det är inget som lämpar sig för tryck.  Vi pratade med eleverna som var med och försökte lugna situationen. När polisen sedan kom skingrades den här stora massan.

Polis på plats upprättade en anmälan om ofredande och pratade med tretton personer för att försöka få klarhet i vad som hänt, berättar Johnny Rydin, gruppchef vid Nyköpingspolisen. Ingen ska ha blivit fysiskt skadad, det har däremot förekommit flera knuffar och en stol ska ha kastats, dock utan att någon blivit träffad. 

– Det finns ingen misstänkt, inga anmälningar och ärendet är nu nedlagt, säger Johnny Rydin.

undefined
Ordväxlingen började inne i skolan och fortsatte ute på skolgården.

På skolan är nu fler chefer än vanligt på plats. Personalen försöker ta reda på grunden till osämjan för att gå vidare. 

– Vi pratar med eleverna som varit inblandade och polisen får göra sin del, säger Heléne Linder.

Hon utesluter inte att det kan bli disciplinära åtgärder mot några av eleverna.

– Det kommer jag att ta ställning till under dagen. Det är inte okej att kränka någon verbalt.

Tre elever är sedan tidigare avstängda terminen ut efter bråket i slutet av augusti.

undefined
Rektor Heléne Linder snabbar nu på insatserna för att trygga skolan. Ett avancerat inpasseringssystem är på gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!