– Det är tydligt att det finns en konflikt och att det råder ett låst läge, säger Robert Aldén, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.
Skyddsombudet har gjort upprepade anmälningar till Arbetsmiljöverket och hänvisat till stora problem på arbetsplatsen. Ledningen har bland annat anklagats för härskarkulturer och trakasserier. I slutet av juni gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på brandstationen. Och nu måste ledningen ta hjälp av proffs.
"Om ni inte sätter in åtgärder mot konflikten riskerar ni att ohälsa av olika slag uppstår", skriver inspektörerna i rapporten.
Räddningschef Patrik Kullman delar bedömningen och säger att man redan jobbar med frågan.
– Vi får hjälp av kommunens HR-avdelning med ledarstöd till våra chefer. Det har vi inte haft tidigare.
LÄS OCKSÅ:Brandmän rasar: Cheferna hotar och härskar
Arbetsmiljöverket begär också att rutinerna uppdateras och att det finns fungerande system att stämma av personalens arbetsbelastning. Då organisationen förändrades hösten 2018 gjordes en riskbedömning och handlingsplan för att motverka ohälsa, men effekten av åtgärderna som då sattes in har varken följts upp eller utvärderats.
Patrik Kullman tycker att Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder är rimliga.
– Vi ska ha MBL på tisdag, då går vi igenom inspektionsmeddelandet med facken. Min avsikt är att vi ska lösa det här tillsammans, säger han.
Inspektörerna från Arbetsmiljöverket kommer på återbesök i början av november.
LÄS ÄVEN:Brandmännens nödrop till kommunalrådet – skoningslös kritik mot ledningen