I tidningens stora öppenhetsenkät uppger 38 procent att de informerats av arbetsgivaren om att de har meddelarfrihet – en märkbar ökning från 29 procent i tidningens förra undersökning för två år sedan.
I Nyköpings kommun har andelen ökat från 25 till 31 procent. Andelen anställda som känner till att de har meddelarfrihet har ökat ännu mer, från 47 procent till 61 procent.
Nyköpings kommundirektör Mats Pettersson säger att kommunen arbetat med frågorna under de senaste åren och att det är glädjande om det syns i undersökningen, även om han samtidigt menar att siffrorna visar att det fortfarande finns mycket att förbättra. Han pekar också på att tidningens förra enkät gjorde att man uppmärksammade frågorna mer:
– Vi blev ju varse genom Sörmlands Medias undersökning att man hittat några saker som vi inte skötte på ett tillräckligt bra sätt och där vi var otydliga mot våra medarbetare. Det blev en extra push för att sätta in mer insatser.
Information och utbildningar har genomförts både för nyanställd och befintlig personal, och otydliga avtal har förtydligats, enligt Mats Pettersson.
I den förra enkäten kom det fram att anställda inom vård, omsorg och skola i Nyköping fått skriva under ett dokument som kunde uppfattas som att meddelarfriheten inte gällde deras verksamheter, något som yttrandefrihetsexperter såg som ett sätt att skrämmas från arbetsgivarens sida.
Mats Pettersson betonar att syftet aldrig var att åsidosätta meddelarfriheten, men att skrivningarna kunde uppfattas så, och säger att formuleringarna ändrades direkt så att alla avtal nu har en tydlig text om meddelarfrihet.
Samtidigt uppger 24 procent av de anställda i kommunen att de inte skulle våga tipsa media om missförhållanden i sin organisation, och 23 procent att de fått instruktioner från en kommunikatör eller chef att inte svara på frågor från media. Enligt Mats Pettersson kan det uppkomma missförstånd utifrån att kommunen har utsett talespersoner i vissa frågor, vilket dock inte betyder att enskilda medarbetare inte får tala med media.
Bland övriga kommuner inom SN:s bevakningsområde ser det inte lika ljust ut. I Gnesta har andelen som säger sig ha fått information om meddelarfrihet minskat. I Trosa svarar 29 procent att de inte skulle våga tipsa media om missförhållanden, en ökning sedan 2020. I Oxelösund är det 27 procent som varar nej på frågan, även det en ökning.
LÄS MER: Tystnadskulturen breder ut sig på Sörmlands myndigheter