Fortsatt stängda vårdplatser i psykiatrin

Stoppet för hyrsjuksköterskor i regionen tvingar fortfarande psykiatrin i Nyköping att stänga 16 vårdplatser.

Psykiatriska kliniken vid Nyköpings lasarett har fotfarande inte kunnat öppna de vårdplatser som man tvingades stänga i samband med att hyrsjuksköterskorna försvann.

Psykiatriska kliniken vid Nyköpings lasarett har fotfarande inte kunnat öppna de vårdplatser som man tvingades stänga i samband med att hyrsjuksköterskorna försvann.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2023-03-16 09:49

Den psykiatriska kliniken skulle behöva anställa ytterligare sex sjuksköterskor, innan den avdelning med 16 vårdplatser som stängts till följd av hyrstoppet kan öppna igen.

Tidningen kunde i januari berätta om planerna på att stänga 16 av 41 psykiatriska vårdplatser i Nyköping, något som också kan påverka patienter i Katrineholm, som har gemensam klinik med Nyköping.

Sedan slutet av januari har de varit stängda.

Enligt klinikens verksamhetschef Cecilia Casparsson Bengtsson pågår rekryteringen av sjuksköterskor. En har nyanställts och det finns flera sökande.

Psykiatrin delar svårigheten att få tag på vårdpersonal med de flesta andra inom hälso- och sjukvården. Men för psykiatriska kliniken har det varit extra svårt att locka över tidigare hyrsköterskor till en anställning i Region Sörmland, enligt Cecilia Casparsson Bengtsson. 

Till skillnad från hos många andra verksamheter i regionen har de hyrsköterskor som jobbat inom psykiatrin haft svag förankring i Sörmland: De har varken varit anställda av regionen tidigare eller varit bofasta här. Det har gjort det svårare att locka dem till en anställning, menar Cecilia Casparsson Bengtsson.

Enligt såväl henne som chefsöverläkaren Magnus Eneberg erbjuds de som behöver sluten psykiatrisk vård detta, antingen i Nyköping eller någon annanstans. Hittills ska de stängda vårdplatserna inte ha lett till att patienter har behövt prioriteras hårdare, enligt chefsöverläkaren.

– Vi har haft fullbelagt här vid några enstaka tillfällen, så det finns fortfarande visst luft i systemet. Samarbetet med Eskilstuna har ökat och någon patient har vi behövt lägga in där, säger han.

Cecilia Casparsson Bengtsson pekar också att antalet psykiatriska vårdplatser per invånare i Sörmland som helhet inte är lägre än i många andra regioner.

Den ofrivilliga neddragningen har också lett till att man försöker hitta andra arbetssätt. Ett mobilt psykiatriskt team, som kan göra hembesök och som också ska kunna rycka ut med relativt kort varsel, ska kunna minska behovet av inläggningar.

– Det kan komma något gott ut av detta, även om vi förstås helst hade sluppit stänga vårdplatserna, säger Magnus Eneberg.

Ändå anser han och Cecilia Casparsson Bengtsson att vårdplatserna skulle behövas.

– Förhoppningen är att vi ska lyckas rekrytera och kunna öppna våra vårdplatser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!