– Det stämmer säkert, det finns väldigt mycket brister på räckena längs E4 förbi Nyköping, säger Göran Fredriksson på Svenska väg- och broräckesföreningen, SVBRF.
Höjden på ett räcke mäts vanligen från markytan framför räcket till mitten av balken där den fäster i stolpen med en bult.
– W-profilsräckena som sitter längs E4 utanför Nyköping ska ha en normalhöjd på 550 millimeter med en miniminivå på 450 millimeter, säger han och fortsätter:
– Men sedan är det också jätteviktigt att räcket är rätt monterat, att det är rakt och står i lod.
Sedan finns det flera typer av räcken som är monterade ännu högre.
– Om det vid sidan av vägen är höga branter eller vatten ska det vara högre kapacitetklass, d v s dimensionerat för tyngre fordon, och då blir också räcket högre, säger han.
Efter olyckan fick tidningen ett tips om att räcket på platsen bara har en höjd på 350 millimeter, så vi åkte dit och gjorde en egen mätning. Vi skrapade bort snön så vi kom ner till marknivån. Tumstocken visar att höjden ligger mellan 350 och 390 millimeter. Betydligt lägre än miniminivån.
Vid olyckstillfället var det en snövall framför räcket och det påverkar också.
– Det ska alltså vara plant framför och man mäter höjden alldeles intill. Har ni mätt så, så är det definitivt för lågt. Snövallen framför försämrar situationen ytterligare, säger Göran Fredriksson efter att han fått se bilden från mätningen.
En person med kunskap inom vägsäkerhet och vägräcken, som vill vara anonym, bekräftar också att det är väldigt låga räcken på hela sträckan mellan Påljungshage och Bergshammar. Enligt källan kan det vara så lågt som 300 millimeter, ännu lägre på vissa ställen.
– Vid avfarten till Vagnhärad, om man kommer norrifrån, är det så dåligt att balken i kurvan ligger ned vid asfalten, säger han och fortsätter:
– Det var en liknande olycka som den i onsdags söder om Påljungshage för ett antal år sedan och det slutade med att bilen for rakt igenom räcket och ut på åkern.
Tobias Sarebro, projektchef på trafiksäkerhetsföretaget Saferoad, berättar att man kan se låga räcken överallt utmed vägarna.
– Man byter sällan ut gamla räcken, men när man bygger nya vägar så sätter man upp modernare som är högre. Men det finns väldigt många gamla räcken som inte håller dagens mått, säger han.
Henric Thorell, projektledare på Trafikverkets driftsområde Nyköping, säger under fredagen att han inte har koll på om det planeras några ombyggnader av vägräckena på den aktuella sträckan.
– Det finns planer på att höja räckena på vissa platser men jag kan inte säga var, säger han.