Klockan var strax före ett på natten till lördag när en personbil hamnade i vattnet vid Västra Skeppsbron. I bilen fanns tre personer, alla 18-åriga kvinnor.
– Bilen stod på kajen när föraren startade den och hade växeln i. Så bilen hoppade över kajkanten, säger Daniel Kaissidis, operativ chef på Räddningscentralen i Stockholms län.
De tre personerna i bilen tog sig ut och simmade i land.
– Nu sitter de i ambulansen och värmer sig. Samtliga klarade sig oskadda, säger Daniel Kaissidis, strax efter att olyckan inträffat.
Enligt polisen fördes kvinnorna som hamnade i vattnet till sjukhus för kontroll.
Bilen ligger på botten och ska bärgas bort.
– Nu syns den inte så vi kommer åka dit senare, säger Daniel Kaissidis.
Henrik Dewoon Thorén, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, var inte på plats under natten, men är imponerad över hur de unga kvinnorna lyckades lösa den chockartade situationen. Från kajparkeringen ner till vattnenytan är det nästan två meter, det är ungefär fyra-fem meter djupt på platsen och vattentemperaturen ligger på ungefär sex grader.
– Tänkt dig att du sätter dig i en bil, startar den och den bara flyger rätt över kanten. Du har fallet ner och sedan slår den ner i det här iskalla vattnet. Bara hur de har haft sinnesnärvaro att komma ut ur bilen? Det är jätteskönt att det gått så bra för det här hade kunnat gå riktigt illa, säger Henrik Dewoon Thorén.
På söndagen var räddningstjänsten på plats i hamnen för att märka upp bilen. Dykare Christian Fjärem fixade till det sista på dykutrustningen innan han skulle ner i vattnet.
– Vi ska krossa någon ruta kanske och sticka igenom ett rep. Eventuellt kan man använda det repet för att dra igenom en kätting för bärgning senare, säger han.
Någon brottsmisstanke finns inte och händelsen betraktas som ett försäkringsärende, enligt räddningstjänsten. Bilen går på bensin men det är inte akut att bärga fordonet för att förhindra föroreningar i vattnet.
– Vi kan inte se något läckage från bilen. Annars hade vi försökt få upp bilen så fort som möjligt, säger Jan Österberg, yttre befäl vid räddningstjänsten.
De avvaktar tills det är lättare att få tag på personal som kan genomföra bärgningen.