Kritiken mot papperspåsarna har varit att de väldigt lätt läcker och även går sönder – vilket har gjort att matavfall hamnar utanför. En insändarskribent menar att påsarna har varit så dåliga att de tröttnat och slutar helt med komposthanteringen.
De gröna soppåsarna har också haft en förmåga att lätt gå sönder.
Att man idag behöver sortera sitt matavfall kommer från EU-lag som trädde i kraft i januari i år.
Under fredagen valde Nyköpings kommun att gå ut på sin hemsida med ett pressmeddelande med tips på "hur man får en fräschare avfallshantering hemma".
För papperspåsen ger de följande tips:
1. Vik påsen i botten. Då får den ”dubbel” botten när den öppnas.
2. Sätt påsen i hållaren. Använd en ventilerande hållare som ger luft kring påsen.
3. Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
4. När påsen är full, lyft upp den och låt matavfallet falla till botten.
5. Rulla ihop övre kanten.
6. Lägg påsen i ditt matavfallskärl.
För den gröna påsen:
1. Sätt påsen i hållaren. Använd en ventilerande hållare som ger luft kring påsen.
2. Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
3. När påsen är full, lyft upp den och knyt ihop snibbarna med dubbelknut.
4. Lägg påsen i ditt matavfallskärl.
Du har alltså hört kommunens tips – nu är det dags för redaktionens.
1. Alltid två gröna påsar – en kommer garanterat att gå sönder.
2. Lägg hushållspapper i botten av påsen – samlar upp vätska. (OBS gäller både pappers- och gröna påsen.)
3. Töm dagligen – framförallt på sommaren när det är varmt.
4. Kontrollera att påsen är hel innan användning.