– Vi bytte till en liten förskola efter sommaren, eftersom vi hade en stor förskola förut där vi såg att det inte funkar för våra barn. Från att ha haft barn som inte velat gå till förskolan har vi nu barn som trivs, med pedagoger som lärt känna barnen utifrån vilka personer de är.
Det säger Rebecca B Fredriksson, mamma till My och Sally som går på Saffranets förskola på Arnö.
Det är en av tre förskolor, som Nyköpings kommun planerar att stänga. Nu har hon startat en namninsamling i hopp om att politikerna ska ändra sig.
– Man måste behålla små förskolor. Har de ens räknat med barnens perspektiv?, frågar hon sig.
Som SN har kunnat berätta, är förutom förskolan Saffranet även Krusbäret på Arnö och Grindstugan vid lasarettet hotade av nedläggning. Bakgrunden är enligt kommunen minskade barnkullar.
Men Rebecca B Fredriksson frågar sig varför flera förskolor på just Arnö måste stänga. I slutet av förra året bestämdes att Skutans förskola på Arnö skulle stängas. Då sa kommunens förskolechef Ewa Björnfoth att hon inte trodde att det skulle behöva stängas några fler förskolor i stadsdelen.
Även på förskolan Krusbäret protesterar föräldrarna. Adela Mohammed är mamma till ett barn där och har skicka ett öppet brev till ansvariga på kommunen.
Både hon och föräldrar på Saffranet pekar på barnkonventionen, och ifrågasätter om tillräcklig hänsyn har tagits till barnens välbefinnande. De är också kritiska till att förskolorna ska stänga redan i januari, trots att nya barn skolats in i höst och att de äldsta försvinner till förskoleklass efter sommaren.
Enligt skolchef Ewa Björnfoth ligger bland annat befolkningsprognoser för respektive stadsdel bakom förslaget att stänga just dessa tre förskolor. Hon säger att antalet barn minskat mer än vad man trodde för bara ett år sedan, när beslutat om att Skutan skulle stängas togs.
Hon säger också att hon har förståelse för att vårdnadshavare kan föredra mindre enheter, men framhåller att barngrupperna inte är större på större förskolor:
– Vi jobbar med så små och trygga sammanhang som möjligt för barnen i alla våra förskolor. De befinner sig inte i en större grupp för att de går på en större förskola.
Enligt Ewa Björnfoth behöver också minskningen av antalet förskolor och förskoleplatser ske relativt snabbt för att få en hållbar ekonomi. Att vänta exempelvis till sommaren skulle riskera andra negativa konsekvenser, enligt henne.
– Vi bedömer att den här anpassningen måste ske för att vi inte ska behöva göra andra åtgärder som påverkar alla barn på alla förskolor.